ЖИВИТЕ ПОШТЕНИМ ЖИВОТОМ, АЛИ СВЕЈЕДНО СТРАДАТЕ? Молитва овом светитељу ОЛАКШАЋЕ ВАМ МУКЕ!

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Преподобни Максим Исповедник је рођен крајем 6. века највероватније у Цариграду, иако је било индиција и да потиче из Палестине. Био је племићког порекла, па је још као млад постао високи дворјанин на двору византијског цара Ираклија.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Максим је провео дуги низ година у овој служби пре него што је схватио да световни живот ипак није за њега и решио да се замонаши. Око 615. године је напустио све јавне функције и постао монах у манастиру Филипик у Хрисопољу, градићу у близини Константинопоља где је после неког времена постао и старешина.

Касније је прешао у Картагину у којој се убрзо прочуо као истакнути теолошки писац и веома утицајна духовна фигура. Велико знање стечено у детињству и раној младости овај светитељ је користио за ширење хришћанства и помагање људима у невољама, па је био веома цењен и још за живота је у народу сматран за светог човека.

Међутим, онда су се историјске околности умешале у иначе мирни живот овог хришћанског светитеља. Наиме, почетком 7. века у Византији почиње да се води христолошки спор око односа Христове људске и божанске природе. Једна група утицајних свештеника и државника тврдили су да су у личности Христа сједињене две природе – људска и божанска и да због тог јединства проистиче да он има само једну вољу – божанску. Ово становиште називало се монотелитизам (у преводу „једна воља“) и у оно време су га заступали и цар као и цариградски патријарх.

Преподобни Максим Исповедник није се слагао са тим учењем већ је заступао заступао диофизитску позицију – учење да Исус има и човечанску и божанску природу па самим тим и две воље. Због овог свог учења нашао се као противник и оновременог цара и патријарха, али није устукнуо.

Због тога је ухапшен и страшно мучен, а о томе су остали и неки историјски записи – Свети Максим је вођен кроз град, пљуван и понижаван од масе народа и тучен од војника. Након суђења језик му је одсечен (да не би могао више да износи своју „јерес“ ), као и десна рука (да не би више могао да пише). Након тога протеран је у најзабаченији део царства и осуђен да последње дане проведе без хране и пића. Тако је овај светитељ убрзо и умро у прогонству 13. августа 662. године.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Иронично учење Максима Исповедника ускоро се показало као исправним. На Шестом васељенском сабору у Цариграду оно је усвојено као званично и овај црквени отац је проглашен за свеца и једног од отаца хришћанства.

Страшни детаљи мучења Преподобног Максима Исповедника и данас га сврставају у ред оних који су због хришћанског учења поднели највеће жртве. Максим се још и сматра заштитником праведних и добрих људи који неправедно и много страдају у земаљском животу. Верује се да ће молитвом овом светитељу њихове патње бити, бар на данашњи дан, отклоњене.

„Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Максиме премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.“

 

Извор: Telegraf.rs

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo

Similar Posts