КУМСТВО СЕ НИКАД НЕ ОДБИЈА: Ево зашто је битна ова стара српска изрека

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

“Кумство се не одбија”, стара је српска изрека. Али, не постоји она без разлога!

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Добро позната изрека да „кум није дугме“, настанила се на нашим просторима и данас се врло често користи. Када кажемо кум, прва асоцијација која већини пада на памет је пријатељ за цео живот, који вас никада неће издати, који ће увек бити ту за вас као део породице и на кога ћете моћи да се ослоните у сваком тренутку.

Сигурно сте чули и за стару народну изреку „Кумство се не одбија“. Међутим, шта ће се десити ономе ко заиста одбије да кумује некоме на венчању или крштењу? О томе постоје разна веровања која се преносе вековима кроз народ.

Једно од њих гласи да ако одбијете да будете кум на венчању, кроз живот ће вас пратити несрећа и никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима сведочите о браку двоје људи.

Неки људи верују да поред несреће у људбави, одбијање кумства доноси и усамљеност до краја живота и да човек који је одбио кумство неће поред себе имати правог пријатеља.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Друго народно веровање, јесте да човек који одбије да кумује на крштењу детета никада неће имати “порода”. Другим речима, сам неће моћи да има децу и шири сопствену породици, јер није спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

Верски аналитичар Живица Туцић је навео да се кум при крштењу детета заклиње пред богом да ће бринути о том маленом животу, што би, како каже, требало да значи да ће он преузети сву одговорност и бригу о детету, ако се родитељима нешто догоди.

“То је морална одговорност кума, да о детету које је крстио води рачуна. Уколико се нешто деси, по хришћанском правилу, он постаје старатељ тог детета. Али, мислим да се по закону старатељство додељује ближим рођацима”, закључио је овај верски аналитичар.

Кум је важан део сваке породице и саме традиције нашег народа и саветујемо вам да га бирате пажљиво, а када га изаберете, цените га, волите и поштујте као члана породице.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts