Паљењем Пећке патријаршије 1981. Србима је поручено да иду са КиМ

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo
Четрдесет година од великих албанских демонстрација које су још тада биле део плана насилног одвајања покрајине од Србије
Окршај демонстраната и милиције у Вучитрну 1980-их година (Фотодокументација „Политике”)

Када се говори о страдању Срба на Косову и Метохији и етничком чишћењу којем су деценијама изложени, јавност у Србији обично подразумева 1999. годину и погром из 2004, али тај процес започео је много раније, у време бивше СФРЈ, па и пре тога, истиче некадашњи председник Извршног већа КиМ и функционер СПС-а Зоран Анђелковић у разговору за „Косово онлајн”.

Овог марта, наиме, навршава се 40 година од великих албанских демонстрација на Косову, које су већ те 1981. биле део плана насилног одвајања покрајине од Србије. Посебно бруталан насртај на Србе и Српску православну цркву догодио се 16. марта те године, када је запаљен конак манастира Пећка патријаршија, где су изгореле вредне књиге и иконе, подсећа овај портал.

„Уставним амандманима из 1971. године и Уставом из 1974. Србија је постала недефинисана творевина. Већ те 1981. Србија није имала никакве уставне надлежности над покрајином Косово и Метохија… Осим што није имало статус републике и право на самоопредељење, Косово је 1981. године имало све”, наводи, између осталог, Зоран Анђелковић.


Урошевац, 24. марта 1989. године, тачно десет година пре НАТО агресије ( Фотодокументација „Политике”/Танјуг/Владимир Димитријевић)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

И поред тога, како додаје, демонстрацијама су тражили „Косово републику”.

„Али није то била главна ствар. Главна ствар је била застрашивaње неалбанског живља. Те демонстрације су имале поруку – вама овде место није. Ви морате с КиМ да одете”, каже он, наводећи да је било напада на српска домаћинства и да су Срби су остајали без посла.

Додаје: „Тада је инаугурисан принцип седам према један. Ако се на факултет упише седам Албанаца на албанској настави, може само један да похађа српску наставу.” Да би све ово претходно имало ефекта, морали су да нападну СПЦ, односно верске објекте. Зато није никакво изненађење да су напали Пећку патријаршију као симбол СПЦ, као нешто што је везивно ткиво свих православаца, указује Анђелковић.

„Зато је за мене тај напад на Пећку патријаршију био симбол протеривања и застрашивања свих православаца и свих Срба на КиМ и показатељ циља, а то је етнички чисто Косово”, истиче он.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts