ШТА СЕ ДЕШАВА СА ДУШОМ У ТРЕНУТКУ СМРТИ: Ево како је то представљено у хришћанству…

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Суђење душама

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Према библијском схватању човек се састоји од тела, душе и духа: тело је услов за човекову повезаност са овоземаљским, дух је исти такав услов за његову повезаност са Богом, извором и дахом Живота. У души су тело и дух спојени у особу која каже “ја”.

Из тог разлога, после смрти људско биће нестаје као такво: тело се распада у гробу и душа остаје заробљена у шеолу (“боравишту мртвих”), пре него што се божанском милошћу трансформише.

Узношење душа

Према херметици, у универзуму постоје три врсте душа: интелигентна душа, чулна душа и вегетативна душа. Вегетативна душа се налази само у биљкама, чулна и вегетативна у животињама, а сва три облика у човеку, бићу способном за све. Зато, у ширем смислу, хришћанство, јудаизам и ислам инсистирају на обавезном узношењу душе.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Тако у Старом завету, кошута представља душу што тежи Богу: “Као што кошута тражи потоке, тако душа моја тражи тебе, Боже!” На хебрејском се душа, која може да има више имена, назива се и нефеш, а та реч истовремено означава крв, грло и унутрашње биће неке особе. Али уопштено говорећи, душа се скоро свуда поистовећује са дахом и самим тим се сматра почетком живота: то је порекло латинске речи анима и грчке псyцхе, коју представља лептир.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ДУШОМ У ТРЕНУТКУ СМРТИ

Према хришћанском предању, бесмртна душа се одваја од тела у тренутку смрти. Средњи век симболично представља тај излазак из тела птицом која излеће из покојникових уста, најчешће голубицом.

На приказима Страшног суда често се виде анђели и демони како се отимају о душу, или свети арханђел Михаило како их мери на ваги. Они који су продали душу ђаволу, попут Фауста, и сви они који ће бити осуђени на пакао зову се проклете душе.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo

Similar Posts