У ОСТРОГ СЕ НЕ ИДЕ КАД ВАМ ЈЕ ВОЉА, ВЕЋ КАД ВАС СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ПОЗОВЕ: Ово нипошто не смете радити кад идете пред овог свеца

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Свети Василије један је од најпоштованијих светитеља у нашем народу, а међу Србима је познат и као Чудотворац. Рођен је 1610. као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи, код Требиња.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Услед страха од данка у крви, родитељи га већ са 12 година шаљу у осамљени манастир Завалу. Пар година касније прелази у манастир Тврдош (Требиње) где похађа манастирске школе. Стиче звање архимандрита и креће у обилазак великих православних центара на Светој Гори и у Русији. Године 1638. у Пећкој патријаршији је рукоположен за митрополита. Умро је 1671. у Острогу, где се и данас чувају његове мошти.

Свети Василије поштован је у народу још у току живота. Његов манастир, свакодневно походе гомиле верника, да му се помоле и замоле за помоћ и оздрављење. За Острог важи веровање да не идете у њега када вам је воља, већ када вас свети Василије позове.

Овом великом светитељу наш народ је наденуо надимак Чудотворац. Његова чуда запажена су одмах по напуштању овоземаљског живота: из стене уз коју се упокојио, почела је да расте винова лоза. Седам година касније, у сну се јавио игуману у Жупи, код Никшића, затраживши му да иде под Острог и отвори његов гроб. Игуман је пронашао нетакнуто тело светитеља, око кога се ширио мирис младог босиљка. И данас, при посети Острога, верници тврде да наслућују исти, благи мирис налик босиљку.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Наши стари тврде да Василије Чудотворац не прашта и да строго кажњава невернике. Ако пред његовим моштима нешто обећате, немојте се усудити то да погазите. Свети Василије одлучује да ли ће вам жеља бити услишена, а ако нисте довољно праведни, кажу, неће од вас хтети ни да прими дар. У народу кружи прича о Херцеговки која се хвалила позамашном свотом коју је оставила под Острогом. У сну јој се јавио светитељ одбивши њен новац, а ујутру јој је био и враћен – пронашла га је на кревету, испод јастука.

Препричава се и следећи догађај из 1895. године. Док су Босна и Херцеговина биле под Аустро-угарском владавином, народ се скупио у Билећи да тражи порпуснице за Црну Гору, у жељи да посети Острог. Которски предстојник М. Адамовић, задужен за овај случај, одбио их је речима: “Залуд ме чекате! Не дам вам пропуснице за Острог! Зашто тамо идете, глупи народе, кад вам тамо нема ништа осим оне суве трупине што су је ставили у ковчег и прогласили за свеца!” Изговоривши ове погрдне речи, окренуо се и пао низ степенице, после чега је читава два месеца провео у болници!

Очигледно Свети Василије заиста не прашта…

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts