Христова реченица из Новог завета која ДАНАС И ЗАУВЕК мора да вам буде у глави!

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

На једном месту у Јеванђељу по Матеју одиграва се драматична филозофска расправа између Исуса Христа са једне стране и фарисеја и садукеја са друге. „А фарисеји чувши да ућутка садукеје, сабраше се заједно. И упита један од њих, законик, кушајући га и говорећи: Учитељу, која је заповијест највећа у Закону?“ Оно што је Исус потом рекао језгровита је кристализација читаве хришћанске мисли и етике.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Јеванђеље по Матеју налази се на првом месту у поретку новозаветних списа, због мноштва разлога које пре свега имају везе са дубинама и ширинама изложених Христових учења у њему. Оно је прво од три такозвана синоптичка јеванђеља, које линеарно казују о рођењу, животу и учењу, коначно и страдању Исусовом. Та се три списа — још и по Марку и Луки — међусобно допуњују и зависе једни од других. Јованово јеванђеље има потпуно другачију структуру и садржај, и својеврсно је ишчашење од „правила“, али не у смислу да доноси контрадикторност већ да обогаћује „модус операнди“ ширење хришћанске речи.

Оно што ћемо цитирати у овом тексту — реченицу која је вероватно најважнија од свих реченица написаних у Новом завету, а изговорених од стране Исуса Христа — смештено је у горепоменуто Јеванђеље по Матеју. Језгровита је то кристализација читаве хришћанске мисли и етике, па чак и Беседе на Гори.
Исус Христ у њему разговара са народом, подучава га, али фарисеји и садукеји који не верују да је он Син Божији покушавају да га ухвате у интелектуалну клопку, да му поставе ступицу из које се неће извући, да га испровоцирају да се излане и каже нешто што не треба.

Разговор тече овако: „У тај исти дан приступише му садукеји, који говоре да нема васкрсења, и упиташе га говорећи: Учитељу, Мојсеј рече: Ако умре ко без деце, да узме брат његов жену његову и подигне семе брату своме. У нас беше седам браће; и први оженивши се умре, и не имавши порода остави жену своју брату своме. А тако и други, и трећи, све до седмога. А после свих умре и жена. О васкрсењу, дакле, којега ће од седморице бити жена? Јер је са свима била.

А Исус одговарајући рече им: Варате се, не знајући Писма ни силе Божије. Јер о васкрсењу нити се жене нити се удају, него су као анђели Божији на небу. А за васкрсење мртвих нисте ли читали шта вам је рекао Бог говорећи: Ја сам Бог Авраамов, и Бог Исаков, и Бог Јаковљев? Бог није Бог мртвих, него живих. И народ чувши дивљаше се науци његовој.

А фарисеји чувши да ућутка садукеје, сабраше се заједно. И упита један од њих, законик, кушајући га и говорећи: Учитељу, која је заповест највећа у Закону? А Исус му рече: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим. Ово је прва и највећа заповест. А друга је као и ова: Љуби ближњега свога као самога себе. О овим двема заповијестима виси сав Закон и Пророци.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

А када се сабраше фарисеји, упита их Исус говорећи: Шта мислите за Христа? Чији је син? Рекоше му: Давидов. Рече им: Како, дакле, Давид њега у Духу назива Господом говорећи: Рече Господ Господу мојему: Седи мени с десне стране, док положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим? Када, дакле, Давид назива њега Господом, како му је син? И нико му не могаше одговорити ни реч; нити смеде ко од тога дана да га запита више“. (Матеј 22:23-46).

Према томе, прва Божија заповест гласи: „Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим“. Друга Божија заповест гласи: „Љуби ближњега свога као самога себе“.

Христ након тога додаје да „о овим двема заповестима виси сав Закон и Пророци“, другим речима да све од њих зависи. Због чега? Православна црква учи да је свих првобитних Десет заповести сажето у ове две, да је то језгровити израз целокупне мудрости тих старозаветних заповести, али такође би се могло казати и да ове две носе неку „додатну вредност“, која није изражена у првобитним заповестима.

Другим речима се ради о нечему што је у свакодневици довољно увек имати на уму да би се била добра хришћанка или био добар хришћанин. А колико људи који се бусају у груди то има на уму? Може ли се рећи: „Браво браћо Руси, убијајте непријатеље православља?” Барем током Ускршњег поста — треба поставити себи то питање и на њега искрено одговорити, и не дефинисати произвољно „ ближњег свог“, онако како нам тренутно одговара. Јер ближњи је свако живо биће.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts