ШТА ЈЕ ГРЕХ, ЧИЊЕЊЕ ЗЛА ИЛИ ПАК НЕЧИЊЕЊЕ ДОБРА: 6 савета које можете применити ако идете први пут на исповест

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Сваки грех има ту силу и моћ да нас одвоји од Бога, од неба, од вечног живота, и да нас пошаље у пакао, у вечну смрт. “Плата за грех је смрт”, опомиње свети апостол Павле. Тиме се грех показује као највећи, чак једини противник и непријатељ нашег спасења.

А шта је заправо грех? Грех је када неко мисли, говори или ради оно што Бог забрањује својим заповестима, или пак када не мисли, не говори и не дела оно што нам Бог заповеда да чинимо. Грех је, дакле, не само преступање заповести Божјих него и неиспуњавање, не вршење истих. Грех је не само чињење зла него и не чињење добра.

Након исповести, олакшаћете душу и умирити савест. Људи често нису ни свесни колико се кају за неке ствари док се не исповеде, а када одједном на очи почну да навиру сузе, тек тада схвате. За сузе покајања каже се да су најчистије људске сузе и највише пријају души.

Свету Тајну покајања и исповести, као Тајну Цркве установио је сам Исус Христ, рекавши својим Ученицима:

“Примите Дух Свети, којима опростите грехе опростиће им се, а којима задржите, задржаће се” (Јн. 20, 22-23).

Ово право “опраштања и задржавања” грехова људима који се кају и исповедају, преносило се од Апостола Духом Светим на све њихове наследнике – епископе и свештенике – до дана данашњега, и преносиће се до свршетка века.

Када треба да се исповеда православни хришћанин?

Увек када осети за то потребу. Када постане свестан свога неког пада, своје греховности, а поготово када греси почну да пеку. Никада покајање не смете да одлажете “за сутра”, за “касније”, за “старе дане”. “Данас” је у нашој власти, а “сутра” је у Божијој руци. Нико од нас није сигуран да ће му сутрашњи дан бити дарован. Нека нас на ревносно покајање и на исповест без одлагања побуђује и чињеница да “без покајања нема спасења”, као и то да “после смрти покајања нема”.

“У чему нас Господ затекне, у томе ће нам судити”, пише у Светом Писму.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Ако се први пут исповедате, ево неколико савета:

 1. Пре саме исповести треба се потрудити да се сетимо свих својих грехова, испитавши пажљиво свој прошли живот од најранијег детињства.

2. Исповедај грехе своје отворено, подробно, без стида и самооправдања, знајући да их говориш не човеку, него Самом Богу.

3. Не мешај у исповест друга лица, не жали се ни на кога, и не старај се да правдаш себе за учињене грехе.

4. Без питања духовног оца (свештеника), не говори оно у чему ниси грешан, или што ниси радио, да не би био сличан Еванђелском фарисеју.

5. Треба се исповедати са тугом и скрушеним срцем због грехова којима смо увредили и ражалостили Бога.

6. Исповедај грехе своје с вером у Исуса Христа и с надом на његово милосрђе. Јер само ако верујемо у Исуса Христа и надамо се у Њега, ми можемо добити опроштај грехова својих.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts