ШТА ЈЕ ДУША И ГДЕ СЕ НАЛАЗИ: Обичаји који налажу како да се односимо према душама покојних

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

По народном веровању сваки човек има тело које се физички види и душу која је невидљива. Када додје време смрти, тело се сахрањује и распада после извесног времена, док према веровању душа покојника још увек обилази око своје куће. Обичај је у нашем народу да се за време од четрдесет дана пали кандило у кући покојника јер оно осветљава пут души покојника. По некима, душа не може тако лако да се опрости од овоземаљских радости и од својих најближих и зато се и каже да се душа покојника врти по кући четрдесет дана. За то време породица умрлог даје помен и задушнице. После тога архангел Михаило мери душ, односи је на небо и утврђује колико је греха та душа имала, а колико добрих дела.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Ако је особа за живота чинила само зла дела, онда ту душу баца у пакао. Душа одлази у рај уколико је чинила добра дела. Верује се да она борави свуда, зависно од јачине и снаге саме душе. Тако се може настанити у биљкама или животињама и свуда у неживом свету. Из тога веровања настао је обичај да се подижу надгробни споменици, као обележје и место где би требало да се душа задржи. Тај камен, како га обично зову у народу је место за разне обичаје и церемонијале где тело лежи, а душа обитава. Људи који су врло надарени видовњаштву твре да изнад гроба бди етерични двојник тела и како се тело распада, тако се распада и овај невидљиви двојник. Зато са свих страна долазе извештаји да видовњаци виде ове приказе без главе, ногу или руку.

Душа је општесловенска реч која има исте корене као и реч дух, у најширем смислу (и по библијском схватању), душа представља унутрашњост човека, који је удахнут телу, и који даје живот телу, чиме се човек разликује од осталих Божјих створења. Душа заједно са телом је оно што човека чини човеком, слободним, непоновљивим и бесмртним. Хришћанство учи да је душа нетелесна, непросторна и неуништива.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Душа је створена вољом Божјом, заједно са телом, на начин који је само Богу познат, тако да главни субјект душе остаје загонетан, необјашњив и неизрецив. Душа не потпада под област чула, може се досећи само умом. Свети Глигорије Богослов говори о човековој узвишеној природи, будући да најузвишенији део те природе не потиче од земље него од Бога: “Душа је дах Божји и будући да је небеска, она трпи зато што је помешана са прашином. То је светлост затворена у пећину, али још увек божанствена и неугасива.”

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts