6 GODINA LJEKARE UBIJEĐIVALA DA SE U NJOJ NEŠTO MRDA: Tek kad je zatrudnila, saznala je bolnu istinu

Šest godina je ubjeđivala ljekare u svoje stanje a u međuvremenu je imala i bolove u somaku na levoj strani koji su bili posebno gadni dok je ležala

U suštini, trebalo bi da možete da budete potpuno sigurni da vam svi unutrašnji organi stoje na svom mjestu i da će situacija i ostati takva. I za većinu nas to je istina, ali ne i za ovu nesretnu neimenovanu ženu o kojoj bruji ljekarska zajednica.

Mlada žena iz Mičigena, stara 28 godina, stalno se žalila ljekarima kako osjeća kao da se po njoj kotrlja lopta. To joj se, tvrdila je, dešavalo kad god bi iz ležećeg prelazila u sjedeći položaj.

Šest godina je ubijeđivala ljekare u svoje stanje a u međuvremenu je imala i bolove u stomaku na lijevoj strani koji su bili posebno gadni dok je ležala. Tek kada je ljekarima rekla da su joj se ti simptomi primirili nakon nedavne trudnoće, lekarima je sinula jedna mogućnost i bili su u pravu.

Žena je, naime, imala „lutajući bubreg“, odnosno nefroptozu, stanje u kome jedan od bubrega upadne u karlicu kada osoba ustane. Kod ove žene u pitanju je bio desni bubreg koji je stalno propadao više od šest centimetara.

Kako ljekari objašnjavaju, uzrok ovog stanja je procenat masti u organizmu. Obično su bubrezi obloženi debelim slojem masti koja ih drži na mjestu. Međutim, nekad, naročito kod mršavih žena, nema dovoljno masti koja bi ih držala na mjestu, pa počinju da „lutaju“.

“Kada se ovo dogodi, dešava se da i krvni sudovi koji su zakačeni za organ počnu da se krive, a krivi se i mokraćovod koji prenosi urin iz bubrega do bešike. Zbog tog savijanja, urin ne može da se sasvim izbaci i vraća se u bubreg, zbog čega se on naduje i počinje da boli”, objašnjava dr Aškaj Sud, urolog u bolnici Henri Ford u Detroitu koji je i pomogao ovoj ženi.

“Jako je teško dijagnostikovati lutajući bubreg, inače vrlo rijetko stanje, uglavnom zato što, kada se radi snimanje, osoba leži pa je bubreg na svom mestu, pa lekari ni ne posumnjaju da tu leži problem”, objašnjava on.

Inače, žena nakon operacije kojom su joj šavovima „privezali“ bubreg za mjesto, žena više nema nikakvih problema.

Izvor: novi.ba

Similar Posts