DA LI MOŽEMO DA SE NADAMO NORMALNOM LETU? Dr Janković dao optimističan odgovor, sve zavisi od nekoliko činilaca

Kako bismo izbegli nove talase i širenje virusa, na ovo moramo obratiti pažnju.  

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je da možda možemo da se nadamo “normalnom” letu ako poštujemo mere i vakcinišemo se, a otkrio je i šta smatra trenutno najvećim izazovom u toj proceduri.

Trenutak kada ćemo iskoreniti koronu je daleko, brojke jesu bolje ali to ne znači da bi trebalo da se opustimo, rekao je on u Jutarnjem programu RTS-a.

– Teško je proceniti, ali naravno da će vakcinacija ubrzati poboljšanje koje bi tek trebalo da se desi. Brojke su povoljnije nego krajem 2020, ali su i dalje visoke i sve mere moramo rigorozno sprovoditi – rekao je on.

Svi se nadamo “normalnom letu”, a dr Janković kaže da je ono moguće ako se fokusiramo na mere zaštite koje sami možemo primeniti.

– To jeste mogućnost, ali je teško predviđati jer činilaca ima mnogo, a mi bi trebalo da se posvetimo činiocima koji zavise od nas samih – rekao je on.

Da li vakcine štite i od novog soja?Imunolog Srđa JankovićFoto: YoutubePrintscreen/Novo Jutro

– Nema dokaza da bilo koji od podtipova ne reaguje na zaštitu, to je teorijska mogućnost ali još uvek nije potvrđena. Naučnici brinu o tome, a mere koje nas štite od starih podtipova itekako nas štite i od novih, tu ništa ne bi trebalo da se menja – rekao je on.

U Srbiji je vakcinisano skoro 500.000 ljudi, za vakcinu se prijavilo više od 850.000 njih, a doktor je objasnio koliko građana bi trebalo da se vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet. 

– Ako podrazumevamo u epidemijskom smislu, prag preko kojeg virus ne može da se širi, taj zbir još uvek nije ni blizu 70 ili 80 odsto. U ovom trenutku nije najvažnije da se na to usredsredimo, već na to da zaštitimo što više života. Što se više njih vakciniše, to je više života zaštićeno i to je najvažnije. Ako udružimo vakcinaciju i dosledno sprovođenje mera, možemo sprečiti novi talas, bez toga, svakako ne – rekao je on.

Dr Janković kaže da su ga najviše iznenadile dezinformacije i pogrešna tumačenja. 

– Ja bih rekao da pored brojnih tehničkih i naučnih izazova, komunikacija predstavlja izazov. Dezinformacije, pogrešna tumačenja, ne mislim tu samo na one koji su protiv vakcina iz nekih svojih razloga, već i na ljude koji su možda zbunjeni. Svi moramo da znamo koji su realni činioci od kojih uspeh zavisi, i šta nam je činiti – rekao je dr Janković.

Similar Posts