DA LI MOŽEMO DA SE NADAMO NORMALNOM LETU? Dr Janković dao optimističan odgovor, sve zavisi od nekoliko činilaca

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Kako bismo izbegli nove talase i širenje virusa, na ovo moramo obratiti pažnju.  

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je da možda možemo da se nadamo “normalnom” letu ako poštujemo mere i vakcinišemo se, a otkrio je i šta smatra trenutno najvećim izazovom u toj proceduri.

Trenutak kada ćemo iskoreniti koronu je daleko, brojke jesu bolje ali to ne znači da bi trebalo da se opustimo, rekao je on u Jutarnjem programu RTS-a.

– Teško je proceniti, ali naravno da će vakcinacija ubrzati poboljšanje koje bi tek trebalo da se desi. Brojke su povoljnije nego krajem 2020, ali su i dalje visoke i sve mere moramo rigorozno sprovoditi – rekao je on.

Svi se nadamo “normalnom letu”, a dr Janković kaže da je ono moguće ako se fokusiramo na mere zaštite koje sami možemo primeniti.

– To jeste mogućnost, ali je teško predviđati jer činilaca ima mnogo, a mi bi trebalo da se posvetimo činiocima koji zavise od nas samih – rekao je on.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Da li vakcine štite i od novog soja?Imunolog Srđa JankovićFoto: YoutubePrintscreen/Novo Jutro

– Nema dokaza da bilo koji od podtipova ne reaguje na zaštitu, to je teorijska mogućnost ali još uvek nije potvrđena. Naučnici brinu o tome, a mere koje nas štite od starih podtipova itekako nas štite i od novih, tu ništa ne bi trebalo da se menja – rekao je on.

U Srbiji je vakcinisano skoro 500.000 ljudi, za vakcinu se prijavilo više od 850.000 njih, a doktor je objasnio koliko građana bi trebalo da se vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet. 

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

– Ako podrazumevamo u epidemijskom smislu, prag preko kojeg virus ne može da se širi, taj zbir još uvek nije ni blizu 70 ili 80 odsto. U ovom trenutku nije najvažnije da se na to usredsredimo, već na to da zaštitimo što više života. Što se više njih vakciniše, to je više života zaštićeno i to je najvažnije. Ako udružimo vakcinaciju i dosledno sprovođenje mera, možemo sprečiti novi talas, bez toga, svakako ne – rekao je on.

Dr Janković kaže da su ga najviše iznenadile dezinformacije i pogrešna tumačenja. 

– Ja bih rekao da pored brojnih tehničkih i naučnih izazova, komunikacija predstavlja izazov. Dezinformacije, pogrešna tumačenja, ne mislim tu samo na one koji su protiv vakcina iz nekih svojih razloga, već i na ljude koji su možda zbunjeni. Svi moramo da znamo koji su realni činioci od kojih uspeh zavisi, i šta nam je činiti – rekao je dr Janković.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts