Gripa kod djece: 7 savjeta za liječenje kod kuće

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Gripa se kod djece i odraslih pojavljuje svake godine, no vjerojatno o njoj previše ne razmišljate nakon cijepljenja, tj. dok se netko u obitelji ne razboli. Budući da je gripa vrlo neugodna, stručnjaci donose nekoliko savjeta za liječenje gripe kod djece kod kuće.  

Cijepite se prije sezone gripe

Gripa kod djece se može spriječiti cjepivom prije same sezone. Centar za kontrolu bolesti preporuča cijepljenje osoba starijih od 6 mjeseci. Idealno bi bilo cijepiti se što ranije, barem do Svih svetih, ali se možete cijepiti tijekom cijele sezone gripe.

Učinkovitost cjepiva varira tijekom godine, ali većinom smanjuje rizik od oboljenja za 40-60 %. Cjepivo ujedno smanjuje ozbiljnost i trajanje gripe ako ju ipak dobijete. 

Vodite računa o hrani i tekućini koju dajete djeci

Gripa napada brzo, a brzo se i širi tako da je važno imati lijekove pri ruci. Možete, na primjer, davati djeci smrznute juhe i hranu, kao i sladoled jer hladna hrana opušta grlo i pomaže pri hidrataciji. 

Pića s elektrolitima su još jedna dobra opcija. 

„Dehidracija je uvijek briga kada se djeca razbole. Možda ne žele jesti, ali je jako važno da puno piju“, kaže pedijatrica Shari Platt za Parents.com. Voće i povrće s visokim udjelom vode (lubenice, naranče, krastavci i paprika) mogu pomoći s dehidracijom te imaju lakši okus ako se osjećate mučno. 

Stvorite ugodan „prostor za bolest“ 

Odvojite oboljele članove obitelji od ostataka ukućana. Kada je riječ o mlađoj djeci, odvojite prostor koji možete nadgledati, ali im ne dajte da budu blizu hrane dok se priprema. 

„Određivanje prostora za bolest smanjuje širenje te vam pomaže držati oko nad bolesnom osobom“, kaže pedijatrica Michelle David-Dash. 

Taj prostor ispunite dekama, sprejevima za nos i ubrusima (neka svaki član obitelji ima svoju kutiju), s mnogo tekućine, igračaka, knjiga, zanimacija ili elektronikom koju vaše dijete voli. Treba prirediti i dosta odjeće i pokrivača kada se javi vrućica.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Bolesni članovi obitelji trebaju koristiti odvojenu kupaonicu (ako ju imaju) te trebaju imati odvojenu kantu za smeće s vrećicom kako bi spriječili širenje bakterija. Kada to vrijeme dopušta, trebate otvoriti prozor ili koristiti ventilator kako bi zrak cirkulirao. 

Liječenje gripe kod djece
Foto: Pixabay

Prirodni lijekovi za gripu kod djece

Prirodni lijekovi koji mogu pomoći za liječenje gripe kod djece jesu topli napitci i med. Ovlaživač zraka daje vlagu zraku što može pomoći s kašljanjem i začepljenošću nosa. Malena djeca imaju najviše koristi od ispiranja nosa i usta otopinom uz pomoć injekcije. 

Koristite lijekove bez recepta

Ibuprofen je dobar lijek za liječenje gripe kod djece koji ne treba recept, ali prije davanja lijekova djeci svakako nazovite pedijatra. Nemojte djeci davati aspirin budući da ne utječe dobro na djecu i može uzrokovati Reyesov sindrom. 

Zatražite lijek na recept

Lijek protiv viroze može smanjiti simptome i trajanje gripe. Mora se dati djetetu unutar 48 sati od pojave bolesti tako da je ključna rana dijagnoza. 

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Ako mislite da vaše dijete ima gripu, najbolje je nazvati liječnika i odmah ga o tome obavijestiti. Možda će vas zamoliti da čekate u odvojenom području. Za neku djecu, osobito pripadnike rizične skupine, liječnik može telefonom izdati recept, posebice kada je već započela sezona gripe. 

„Lijekovi mogu davati i članovima obitelji koji nisu bolesni kako bi se spriječila gripa“, rekla je Flor Munoz, profesorica na katedri za pedagogiju na fakultetu u Houstonu. 

Zatražite pomoć ako je potrebno

Iako gripa nije ništa drugo osim jako neugodne pojave, nema načina da se unaprijed odredi koliko će jako nekoga pogoditi (posebice kada je riječ o djeci) tako da ju ne treba olako shvaćati.

Nazovite pedijatra čim vaše dijete počne teže disati, čim mu se povisi rad srca, dobije osip, šuštanje u plućima, čim se jave umor, vrućica ili drugi zabrinjavajući simptomi. Liječnika nazovite i ako vaša beba ima simptome slične gripi. 

Gripa kod djece nije neizlječiva. Ne morate odmah posjetiti liječnika, no ako se stanje zakomplicira, to je svakako neophodno. 

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts