MINISTRIMA VEĆE PLATE: Skromni Vučić 157.000, Brnabić 128.000, a evo koliko uzimaju Vulin, Mali, Stefanović…

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Ministri nisu zadovoljni svojim platama…

Nakon što su poslanici Skupštine Srbije usred pandemije i krize dobili povećanje plata, uz zdravstvene i sve ostale radnike javnog sektora, nagrađeni su i ministri uvećanjem zarade u proseku za 10 do 30 odsto. To se može zaključiti iz uporedne analize primanja ministara u ovom i prethodnom mandatu koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. U slučaju ministra policije Aleksandra Vulina ta povišica je čak 140 odsto. Ova uvećanja došla su usred krize izazvane koronom, štrajkova privrednika, frilensera, otpuštanja.

Da će uvećanja biti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u novembru prošle godine.

“Ići ćemo od 1. januara i u uslovima kovid i svetske ekonomske krize, sa povećanjem plata svim medicinskim radnicima za daljih pet odsto, a za sve druge u javnom sektoru za 3,5 odsto, odnosno pet odsto od 1. aprila”, objasnio je tada Vučić.

Za ministre, očigledno, važe drugi parametri, a to se vidi u izveštajima o imovini i primanjima državnih funkcionera, koji su sveže objavljeni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Sudeći prema prema podacima koji su zvanično objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, zdravstvenim radnicima sledovalo je pet odsto, a ministrima i do 30.

Vulin više od Vučića i Brnabić

Apsolutni rekorder, kako smo već pisali, jeste ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Njemu je plata u odnosu na prethodnu uvećana za više od 140 odsto, sa 92.246 dinara koliko je primao kao ministar odbrane, na 225.841 koliko sada prima kao ministar policije.

Tako je Vulin, praktično, najviše plaćen član izvršne vlasti, jer recimo premijerka Ana Brnabić mesečno prima 128.320 dinara, koliko je bila plaćena i u prošlom mandatu, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima platu od 157.262 dinara.

Nije poznato da je i jedan ministar do sada imao ovako visoku platu, te se nameće pitanje i čime je ovoliku zaradu zaslužio.

Za gotovo 30 odsto plata je veća i ministru Branku Ružiću, koji doduše u mandatu nove vlade Ane Brnabić ima i zvanje potpredsednika.

Ružić je, naime, kao bivši ministar državne uprave i lokalne samouprave primao platu od 93.799, dok njegova sadašnja plata kao ministra prosvete iznosi 122.640 dinara. Poređenja radi, njegov prethodnik Mladen Šarčević zarađivao je 90.000 dinara.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Plata je značajno uvećana i Branislavu Nedimoviću, koji je kao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u prošlom mandatu zarađivao 90.000, sada toj i funkciji potpredsednika Vlade prima 118.493 dinara.

Sa druge strane, nije poznato po kojoj je računici prelazak sa pozicije ministra bez portfelja za brigu o selu Krkobabiću doneo 23.000 dinara više. Njemu je plata povećana sa 88.000 na 111.227 dinara.

Svi više u odnosu na prethodnike

Više u odnosu na svog prethodnika ima i nova ministarka ekologije Irena Vujović, čija plata iznosi 107.778 dinara, dok je u prošlom mandatu Goran Trivan za isti posao bio plaćen 92.378 dinara.

Za desetak odsto u odnosu na prethodnike veća je plata i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, ali i ministarke pravde Maje Popović. Selaković prima platu od 110.796 dinara, dok je Ivica Dačić na toj poziciji zarađivao 100.581. Ministarka Popović, prema evidenciji Agencije za borbu protiv korupcije zarađuje 111.847 dinara, dok je njena prethodnica Nela Kuburović primala platu od 97.014 dinara.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović zarađuje 110.796, dok je Branko Ružić na toj poziciji imao platu od 93.799 dinara. Ministarka privrede Anđelka Atanacković takođe ima veću platu od prethodnika Gorana Kneževića. Njena iznosi 107.000 dinara, dok je on zarađivao 95.000.

Tatjana Matić na mestu ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija zarađuje 115. 538 dinara, Tomislav Momirović kao ministar saobraćaja 107.778 dinara, a pošto njihovi prethodnici Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović nisu dobijali platu Vlade Srbije, njihove zarade nije moguće uporediti.

Vučić i Brnabić isto, Stefanović u minusu

Plate su u odnosu na prethodni mandat, bar prema onome što je do danas objavljeno na sajtu Agencije, ostale nepromenjena za predsednika Srbije Aleksandra Vučića (157.262 dinara), predsednicu Vlade Anu Brnabić (128.320 dinara), ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović (93.157 dinara), ministra finansija Sinišu Malog (103.233 dinara) i ministra sporta Vanju Udovičića (110.371 dinara). Njihove imovinske karte na sajtu Agencije nisu osvežene novim podacima, što može da znači da nije ni došlo do bitnijih promena u njihovoj imovini. Rok da prijave promene imaju do kraja januara.

U odnosu na sve ostale ministre, izuzetak je Nebojša Stefanović koji je prelazeći na novu funkciju otišao u minus. On je sa plate od 150.000 koju je primao kao ministar unutrašnjih poslova, prešao na platu ministra odbrane od 115.386 dinara. Istina, to je znatno veće od sume od 92.246 dinara koliko je Vulin primao na ovoj poziciji.

Izvor: Nova.rs

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts