Molitva Svetoj Petki za sreću i zdravlje

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo
Molitva Svetoj Petki
FOTO: BEOGRAD.IN

Molitva Svetoj Petki se čita čistog srca. Sveta Petka Paraskeva ili u narodu poznata kao Sveta Petka je bila hrišćanstva podvižnica iz jedanaestog veka. Od srba je dobila ime po danu u nedelji, odnosno petku. Jedna je od najpoštovanijih svetiteljki i jedna od najčešćih srpskih slava.

Rođena je u malom gradu „Selimpaša“ koji je u to vreme bio selo i zvalo se Epivat ili Epibates a danas se nalazi na evropskoj strani Turske u blizni grada Silivri. Poreklom je iz bogate i verujuće porodice. Brat joj se zvao Jevtimije i veoma mlad se zamonašio a kasnije posato episkop i svetitelj u Maditu kod Galipolja.

Izvor Svete Petke
Foto: Beograd.in / Izvor Svete Petke u Dubokovcu kod Broda, Republika Srpska

Sveta petka sanja anđela

Još dok je bila mala, sa majkom je često posećivala crkvu i bila veoma pobožna. Nakon smrti roditelja, napustila je dom i otišla u tadašnji Carigrad (danas Istanbul) i zamonašila se u crkvi Svete Sofije i dobila ime „Paraskeva“. Nakon toga je otišla u Jordansku pustinju, živeći na strog asketski način i tu ostala skroz do svoje starosti. U poznoj starosti je sanjala anđela koji joj je rekao da se vrati u Epivat što je i učinila nakon čega je živela još dve godine.

Po jednom izvoru ona je bila sahranjena pored nekog stolara i jednog mornara čija su telo navodno mnogo smrdela pa su zbog toga otkopani grobovi i otkriveno je njeno „neraspadnuto telo“ ali ga nisu odmah dirali. Nakon nekoga vremena dve osobe, zvani Đorđe i Efimija su sanjali san o svetici i čuli naredbu da je izvade odatle, što je narod i učinio i prenjeo mošti svetice koje su prvo bile čuvane u hramu svetog Petra i Pavla u Epivatu.

Mošti Svete Petke Paraskeve
FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Čudotvorne mošti Svete Petke

Zbog ratova njene čudotvorne mošti su bile prenošene mnogo puta a kasnije molbom srpske kneginje Milice mošti su bile donete u Beograd. Nakon turskog osvajanja Beograda, mošti svete Petke su prenete u tadašnji Carigrad pa u grad Jaši u Rumuniju gde se čuvaju i dan-danas. U kapeli svete Petke u Beogradu, na Kalemegdanu, čuvaju se dva prsta ruke svete Petke.

Izvor svete Petke, Ledinci
FOTO: WIKIPEDIA

U našoj zemlji postoji veći broj izvora koji su posvećeni svetici a jedan od najpoznatijih je verovatno onaj na kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu gde su njene mošti jedno vremene počivale.

Izvor Svete Petke u Železniku
FOTO: WIKIPEDIA

Neki od ostalih poznatijih izvora posvećenih svetoj Petki je svakako onaj u Železniku, u selu Vinča u blizini Topole, izvor Svete Petke u Rakovici kao i izvor Svete Petke – Ledinci.

Manastir Rakovica
Foto: Wikipedia / Manastir Rakovica gde se nalazi izvor Svete petke

Slava Svetoj Petki

Pravoslavna crkva slavi svetu Petku 27. oktobra i to je jedna od najvećih slava kod Srba a nalazi se na 6. mestu. Srpski narod je obično zove „sveta Petka“ a u nekim mestima i „Petka Biogradska“ jer su joj mošti jedno vreme počivale u Beogradu. Poznata je i kao „Petka Trnovska“ jer su joj mošti bile i u Trnovu u Bugarskoj.

Sveta Petka se smatra zaštitnicom žena, veoma je poštovana u srpskom narodu a pomagala je siromašne i bolesne. Mnoga čuda su se dogodila na taj svetac. Majke joj se mole za zdravlje i sreću svoje dece kao i za pomoć u svim problemima.

Molitva Svetoj Petki
FOTO: WIKIPEDIA / RADE DIMITRIJEVIĆ

Prva molitva Svetoj Petki

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negde Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrost i radost, Hristova device, naša pomoćnice.

Budi i nadalje prestonome gradu srpskom, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernima, podigni nedužne i tužne, u usnulim u Gospodu precima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božija Svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, u vekove vekova. Amin.

Druga molitva Svetoj Petki
FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Druga molitva Svetoj Petki

Prepodobna mati naša Paraskevo, čudotvorna pomoći naša: molimo Te iz ove doline plačevne, pogledaj nas grešne, i duhovno nejake sa gornjih nebeskih visina. Obriši suze uplakanih, ublaži bolove bolesnih, uteši srca tužnih i nevoljnih. Ispuni molbe i želje onih koji Ti se od srca mole. Pomoli se mati za sve koji Ti dolaze u hram Tvoj na Kalemegdanu, zahvatajući svetu vodu sa živog izvora Tvoga, Tebi Mati posvećenog. Prepodobna mati Paraskevo, pogledaj na napaćene sve bolesne, na maloverne i neverne: Pomozi, mati, Tvojim slavljenicima i svim monahinjama koje nose Tvoje sveto ime.

Pomozi, sveta Petko, svim Hrišćanima, pomozi onima koji zavet monaški pred Tobom dadoše i Tebe mati u zaštitu uzeše. Pomoli se, mati Paraskevo, Carici Nebeskoj Presvetoj Bogorodici da nas ona vodi stazom spasenja, da ona moli Sina Svoga Gospoda Isusa Hrista, da nas sve udostoji da stanemo Njemu sa desne strane na Sudu Njegovom, da bi spasli duše svoje i svojih upokojenih očeva i matera, svih duhovnika naših koji nas spasenju vodiše i dobar nam primer ostaviše. Amin.

Tropar, glas 4.

Zavolevši miran pustinjski život i pošavši dobrovoljno za Hristom, tvojim Ženikom, uzela si od svoje mladosti Njegov laki jaram, naoružavši se znamenjem krsta protiv duhovnih neprijatelja. Isposničkim podvizima, postom, molitvama i suznim kapima ugasila si ugljevlje strasti, Paraskeva, dostojna pohvale, koja i sada sa mudrim devojkama stojiš pred Hristom u nebeskom dvorcu: moli se za nas koji poštujemo tvoju časnu uspomenu.

Kondak, glas 6.

Proslavimo svi pobožno najčasniju Paraskevu, svetu zaštitnicu u nevoljama, jer ona, ostavivši propadljivi život, primi večni, nepropadljivi. Zbog toga, po Božijoj zapovesti, nađe slavu i blagodat da čini čuda.

Treća molitva Svetoj Petki
FOTO: YOUTUBE PRINSTCREEN

Treća molitva Svetoj Petki

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

„Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan.“

Četvrta molitva Svetoj Petki
FOTO: WIKIPEDIA

Četvrta molitva Svetoj Petki

O, prepodobna mati Paraskevo, naša topla zastupnice i svagda u nevoljama brza pomoćnice! Pomozi nama grešnima i malaksalima u ovom sadašnjem životu. Umoli Gospoda Boga da nam podari oproštaj svih naših grehova, koje smo u ovom životu počinili delom, rečju, pomišlju i svim osećanjima našim, a na ishodu duše naše pomozi nam nedostojnim da se da se izbavimo od mitarstava vazdušnih i večitih muka, da veličajući tvoje milosrdno zastupništvo uvek proslavljamo Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Peta molitva Svetoj Petki
FOTO: WIKIPEDIA

Peta molitva Svetoj Petki

Čisto srce Gospod želi,
Jevanđelje tako veli:
Čista deva ti ostade,
Čisto srce Bogu dade —
O predivna svetiteljko,
Naš uzore, sveta Petko!
Um prečisti Gospod traži,
Bez maštanja i bez laži:
Ti mu dade um prečisti.
K’o anđelski — takav isti.
O predivna svetiteljko,
Čuj nam molbe, sveta Petko!
Dušu čistu Gospod ište
K’o nebesko svetilište;
Takvu dušu ti odgaji,
Što na nebu sad se sjaji,
O predivna svetiteljko,
Pomozi nam sveta Petko!
Pomozi nam molitvama
U životnim nevoljama:
U oblačnoj zemnoj tuzi
Zasvetli nam slično duzi
O predivna čedna devo,
Sveta majko Paraskevo?

Postoje i druge kratke molitve Svetoj Petki a najčešće se koriste sledeće:

 • SVETA PETKO MOLI BOGA ZA MENE I MOJU PORODICU! † AMIN †
 • Sveta Petko, Božija svetiteljko, moli se za nas koji se tebi molimo. Amin ✞ ✞ ✞
 • O predivna svetiteljko, Naš uzore Sveta Petko. Prepodobna mati Petko, Moli Boga za nas. † AMIN †
 • Sveta Petko, Božija svetiteljko, moli Boga za nas † † †
 • Sveta Petko, Majko Paraskevo, mučenice Hristova, postradala za Hrista. Moli Hrista Boga za nas grešne. Amin!

Manastiri i crkve Svete Petke

Pored mnogobrojnih čudotvornih izvor postoje i mnoge crkve i manastiri posvećeni Svetoj Petki. Ovo su neke od najpoznatijih.

 • Crkva Svete Petke na Kalemegdanu
 • Manastir Svete Petke Iverica u Niškoj Banji
 • Pet jezera kod Bijeljine
 • Manastir Svete Petke Izvorske u blizni Paraćina
 • Manastir Petkovica (Petkovica Cerska) kod Šapca
 • Crkva Svete Petke Petrovaradin
 • Crkva Svete Petke u sklopu Manastira Podmaine

Crkve posvećeni Svetoj Petki koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske:

 • Crkva Svete Petke u Kuljanima, Kuljani
 • Hram Svete Petke Paraskeve u Stanarima, Stanari
 • Crkva Svete Petke Trnove u Donjoj Pilici
 • Crkva Svete Petke Trnove i Svetog Petra Cetinjskog u Zvorniku
 • Crkva Svete Petke Trnove u Jasenici
 • Crkva Svete Petke Paraskeve u Malešiću
 • Crkva Svete Petke u Mlječanici
 • Crkva Svete Petke Paraskeve u Mirosavcima
 • Crkva Svete Petke u Pljevi
 • Crkva svete Petke u Mirušama
 • Crkva svete Petke u Mostaćima

Pogledajte video Molitva Svetoj Petki

Pogledajte i video prilog o čudima Svete petke, svedočenje monaha koji čuvao mošti svetiteljke.

Pogledajte i film o svetiteljki.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Akatist prepodobnoj PARASKEVI

Molitva Svetoj Petki – Kondak 1.

Izabrana od Gospoda da na tvrđavi Crkve zasijaš, prepodobna mati Paraskevo, žitijem tvojim angelima sličnim, zasijala si celom svetu kao pre svetlo sunce i onima koji su u telesnim i duhovnim bolestima javila si se kao isceliteljka. Zbog toga ti sa verom kličemo:
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Ikos 1.

Pokazavši angelsku revnost, vrednu divljenja, žitije svoje vrlinama si na zemlji ukrasila, udostojila si se da na nebesima budeš sa angelima. Sa njima dakle, usrdno moli Čovekoljupca da izbavi od nevolja i bede sve koji ti ovako vapiju:
Raduj se, jer si svojevoljno prihvatila blagi jaram Hristovih zapovesti!
Raduj se, jer si životom tvojim ukorila sujetu sveta!
Raduj se, jer si srce svoje od svih strasti sačuvala!
Raduj se, jer si vršenjem zapovesti zadobila prema sebi ljubav Božju!
Raduj se, jer si nas učiš nošenju krsta u sledovanju za Hristom!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Kondak 2.

Videvši promenljivost zemaljskih stvari, ostavila si svetske meteži i u pustinju si se uselila, gde si mnogim postom i molitvama kao miomirnom hranom dušu svoju hranila, pobožno kličući: Aliluja!

Ikos 2.

Zadobivši um i pravu veru i savršenu ljubav, Bogomudra Mati, uzdržanjem i smirenjem sebe si ukrasila, zbog čega si i bila hram Božji i obilni izvor čudesa. Toga radi, pobožno ti pevamo:
Raduj se, savršeni obrascu jevanđelskog samoodricanja
Raduj se, jer si dugotrajnim siromaštvom stekla slavu i večno bogatstvo!
Raduj se, jer si zavetom siromaštva pokazala visinu duha!
Raduj se, svetla visino smirenja!
Raduj se, jer si podvizima svojim uništila sile koje upropašćuju duše!
Raduj se, jer si visinom podviga svojih sve zadivila!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Kondak 3.

Ukrepljena silom Duha Svetoga, odvažno si izdržala isposničke podvige, prepodobna, i suzama svojim pobedila si gordog neprijatelja, pevajući sa blagodarenjem Bogu: Aliluja!

Ikos 3.

Imajući svagda u umu izobraženje budućeg suda Hristovog i prolivajući tople suze, Preblažena, ukrasila si svećnjak duše svoje, koji je spreman da sretne najpravednijeg Sudiju. Njega, dakle, moli da udostoji stajanja na desnoj strani i nas koji ti verom pevamo ovako:
Raduj se, stanu Presvetoga Duha!
Raduj se, jer si ceo život svoj osvećivala neprestanim prizivanjem imena Božjeg!
Raduj se, jer si uspela u molitvenim stajanjima prema Bogu!
Raduj se, jer si silom molitve pobedila đavolska iskušenja!
Raduj se, jer si poslednjim pominjanjem od greha sebe sačuvala!
Raduj se, jer si Bogu savršeno ugodila!
Raduj se, prepodobna mati Paraskevo, uteho ožalošćenih!

Kondak 4.

Buru sadašnjeg života odbacila si, prepodobna, zadobivši dobrovoljno siromaštvo Hrista radi, velikim vrlinama si se obogatila, i mnoge u revnosti načinom života si podigla, učeći ih da kliču Hristu Bogu: Aliluja!

Ikos 4.

Čuvši Gospod molitve i uzdisanja tvoja, nasamo i u tajnosti vršena, blažena Mati, na nebesima pred angelima proslavi javno trudove tvoje; i sada hodeći Božanskim rajem, pomeni i nas koji ti kličemo ovako:
Raduj se, vredna hvale sabesednice angela!
Raduj se, velika krasoto svetitelja!
Raduj se, savršena i visoka pohvalo prepodobnih!
Raduj se, ukrase pravednih i posnicima uzore!
Raduj se, devstvenima i monahinjama slavo i bogosvetla kruno!
Raduj se, tvrđavo hrišćanska i snažna zastupnice!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Molitva Svetoj Petki – Kondak 5.

U tišini si okončala žitije svoje, blažena mati Paraskevo, siromaštvom se ukrasivši i uzdržanjem prosvetlivši, biljem se samohraneći i sa umilenjem Vladiki pojući: Aliluja!

Ikos 5.

Videvši Presveti Duh čisto žitije tvoje i neizmerno tvoje smirenje, pokaza te slavnu u čudima, Preblažena. Stoga si iz života ovog prešla u ono blaženstvo gde sa horovima pravednika posreduješ za sve koji ti sa umilenjem pevaju:
Raduj se, miomirisni izdanče pustinje!
Raduj se, najbolja pustinožiteljko!
Raduj se, jer si srpom molitava svojih trnje strasti sasekla!
Raduj se, jer si prolivanjem suza svojih grehovni plamen ugasila!
Raduj se, jer si svaki đavolski napad odagnala!
Raduj se, jer vrlinskim životom svojim lenjivca na pokajanje pokrećeš!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Kondak 6.

Propovedniku istine, Iliji divljenja dostojnom, i Jovanu Preteči, svetiljki pokajanja, upodobila si se, prepodobna mati, odbacivši sve brige žitejske i svagda se poučavajući molčaniju u gorama, bdenju i sećanju na smrt, pojući Bogu: Aliluja!

Ikos 6.

Zablista ti svetlost nebeska dok si sa umilenjem stajala na svenoćnoj molitvi i, gle, angeo Gospodnji stade pred tebe javivši ti Božje blagovoljenje da se vratiš u otadžbinu svoju jer treba tamo telo svoje zemlji da predaš, a duhom da se preseliš u naselja nebeska. Zbog toga ti kličemo ovako:
Raduj se, jer si se još u ovom životu udostojila da gledaš lice angelsko!
Raduj se, jer si pobožno ispunila volju Božju!
Raduj se, jer si se u crkvi Vlahernskoj Božjoj Majci žarko molila!
Raduj se, jer si sebe Njenom toplom zastupništvu predala!
Raduj se, jer si se pri ishodu za ceo svet usrdno molila!
Raduj se, jer si nakon ishoda svoga večni život pronašla!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Kondak 7.

Hoteći da se od ovog veka predstaviš kao zvezda si zašla od sveta ovog, Prehvalna, i zablistala u životu nebeskom, ostavivši nam kao zoru vrline i savršenstvo žitija svoga, ozarujući srca svih koji sa verom kliču Bogu: Aliluja!

Ikos 7.

Ispunivši novi zakon blagodati, na nebo si se kočijama vrlina uznela, divljenja dostojna, i sada se sa činovima nebeskim raduješ. Sa njima se, dakle, moli Spasu Hristu za sve koji ti ovako kliču:
Raduj se, jer si se udostojila naselja lepota Hristovih!
Raduj se, jer si za podvige svoje od Gospoda višestruku platu zadobila!
Raduj se, jer si sa neba primila venac neuveli!
Raduj se, jer jasno gledaš Božanstvo Triipostasno!
Raduj se, jer sa angelima na nebesima obitavaš!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Kondak 8.

Neobično i čudesno viđenje ukaza se hristoljubivom Georgiju: misleći da pred sobom vidi neku caricu kako na presvetlom prestolu sedi okružena mnoštvom blistavih vojnika začu te gde mu govoriš: ”Georgije uzmite mošti moje i na posebno ih položite mesto, pojući Bogu: Aliluja! “

Molitva Svetoj Petki – Ikos 8.

Sav sabor hrišćanski, čuvši Georgijeve reči, priteče k moštima prepodobne Paraskeve i sa velikom ih usrdnošću izvadivši, obradova im se kao blagu mnogocenom i časno u crkvu položi, sa ljubavlju ovako pojući:
Raduj se, radosna vesti hrišćanima!
Raduj se, blistava zvezdo vere, jer verne prosvetljuješ!
Raduj se, izmirno mirisna, kojom je crkva Hristova zamirisala!
Raduj se, neistrošiva riznice darova Božjih!
Raduj se, izvore Bogom poslani, iz koga vernima ističu vode isceljenja!
Raduj se, jer svima vernima, blagodaću Hristovom, rane isceljuješ!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Kondak 9.

Veliku revnost imaše blagoverni car Jovan Asen primivši vest gde leže tvoje čudotvorne i svete mošti, prepodobna Paraskevo, i prenese ih u grad svoj Trnovo, i sa velikim počastima položi u crkvi svojoj, gde izviraše različita isceljenja onima koji sa verom prilaze i poju Bogu: Aliluja!

Ikos 9.

Krasnorečivo svedoči dete, koje devet godina od rođenja ne govoraše, a došavši sa verom u crkvu tvoju odmah zadobi isceljenje. Toga radi sa umilenjem ti kličemo:
Raduj se, moćna zastupnice i od nedaća izbaviteljko!
Raduj se, jer stradalnicima mučenim duhovima zlobnim brzo pomažeš!
Raduj se, jer molitvom svojom vid slepima vraćaš!
Raduj se, jer nerodnima blagosloveni plod od Boga šalješ!
Raduj se, jer paralizovane iz kreveta podižeš!
Raduj se, neućutna zastupnice onima koji ti sa verom pristupaju!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Kondak 10.

Od ljute si bolesti spasla ženu koja je obećala da će čuvati zapovesti Božje; a ipak, kada je slagala i zavete svoje nije održala, odmah si je kaznila bolešću i smrću da bi se i drugi naučili da ne lažu Boga, već da žive u istini i pevaju Bogu: Aliluja!

Ikos 10.

Bila si tvrđava i spasonosno utočište pravoslavnima koji u zarobljeništvu biše i u žalosti svojoj priticahu isceliteljskim i čudotvornim moštima tvojim i sveumilno ti ovako klicahu:
Raduj se, svima vernima mirno pristanište!
Raduj se, svima uvređenima zaštitnice i pokroviteljko!
Raduj se, jer zarobljenima u žalosti njihovoj utehu pružaš!
Raduj se, jer se od čuda tvojih agarjani i uplašiše i urazumiše!
Raduj se, jer se ime tvoje i među drugim narodima proslavlja!
Raduj se, jer se tobom pravoslavlje uzvisuje!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Kondak 11.

Pojanja i molitve prinoseći pred kovčegom sa tvojim čudotvornim moštima blagoverna carica Milica sa revnošću velikom prenese ih od drugog naroda u svoj prestoni grad na osnaženje čitavog roda našeg koji kliče Bogu: Aliluja!

Ikos 11.

Kao svetla i novozablistala zvezda javila si se na zapadu, sjajnim lučama moštiju svojih svima vernima sijajući a osobito otačastvu svome, privlačeći ga presvetlom blistanju podviga svojih i spašavajući ga od nevolja i nedaća, ovako ti kličući:
Raduj se, pomoćnice onima koji teško stradaju!
Raduj se, jer pomrčinu žalosti razgoniš!
Raduj se, jer od bezdana grehovnog čoveka izbavljaš!
Raduj se, jer tobom neizmerno milosrđe Božje odvažno prizivamo!
Raduj se, jer je tobom svet koji se od potopa gneva izbavio Boga našao!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Molitva Svetoj Petki – Kondak 12.

Blagodaću Hristovom isceljuješ bolesti i proteruješ lukave duhove i strasti, slavna Paraskevo, prosvećujući verne blistanjem čuda svojih da bi blagodarno klicali Bogu: Aliluja!

Ikos 12.

Pojući ti usrdno, molimo te, prepodobna mati Paraskevo, da se za crkvu Hristovu moliš, za pravoslavnu veru snaženje i nadvladavanje jeresi, a nama spasenje i mir izmoliš, da bi te s ljubavlju ovako veličali:
Raduj se, blistavi ukrase crkve Hristove!
Raduj se, pravoslavne vere zaštitnice!
Raduj se, otadžbine naše tvrđavo i od drugih naroda izbaviteljko!
Raduj se, obitelji tvoje pokrove!
Raduj se, svima koji sa verom zastupništvo tvoje traže brza pomoćnice!
Raduj se, uteho ožalošćenih, prepodobna mati Paraskevo!

Kondak 13.

O, prepodobna mati Paraskevo, ožalošćenih uteho i devstvenika ukrase, primi sada od nedostojnih usana naših ovo pesmopojanje i umoli Gospoda da se geene izbavimo, da bismo s tobom, u našoj nebeskoj otadžbini, Njemu beskonačno pojali: Aliluja!

(Ovaj Kondak se čita triput, a onda Ikos 1. i Kondak 1. )

(Izvor: Beograd.in)

PODELITE ILI POŠALJITE VAŠIM PRIJATELJIMA
Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo

Similar Posts