NIJE SAMO BELI LUK! Doktor Nestorović otkrio – još 2 BILJKE jačaju imunitet i štite od korone!

Profesor medicine Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije, otkriva tajne alterantivne medicine i daje savete za jačanje imuniteta.

Dr Nestorović sumira svoja iskustva sa pacijentima i otkriva tajne nekoliko metoda alternativnog lečenja.

Ako sagledamo celokupnu zdravstvenu situaciju u svetu, koji alternativni metod za jačanje imuniteta preporučujete?

– Ima mnogo načina za podizanje imuniteta. jedan je šetnja na hladnom vazduhu, u trajnju do sat vremena. Drugi je boravak u sauni, takođe do sat vremena. U ishrani korisiti hranu bogatu vlaknima, povrće, najmanje dva puta nedeljno morska riba. po mogućnosti pečena.

U uslovima svetske epidemije korona virusa, kakav savet biste dali za jačanje psihičkog zdravlja?

– Definitivno znamo da psihički stres dodovdi od ozbiljne supresije imunog odgovora. Stres aktivira odgovor koji u osnovi ima aktivaciju simptokusa, a to sve ide na uštrb aktivnosti imunog sistema i intelektualnih funkcija. Stoga je postizanje stanja relaksacije, vežbama disanja, dobrim snom, meditacijom uvek dobro za imuni sistem.

Koja tri narodna leka biste preporučili za jačanje imunog sistema?

– Na prvom mestu je list koprive, na drugom bih uvek stavio beli luk, a treće mesto orah. Kopriva sadrži brojne imunostimulatorne i antikarcinogene supstance, a beli luk i brokoli suprona jedinjenja koja su izraziti antioksidansi. Orah je namirnica sa puno korisnih materija, neke od njih, junglan na primer su jedinstvene samo za nje

Da li svojim pacijentima preporučujete neke alternativne metode lečenja i u koju medicinu najviše verujete pored tradicionalne medicine?

– Verujem da sve što pomaže treba da se koristi. Ako postoji efikasan lek, zašto ga ne koristiti. Ako neka biljka ima odlične efekte, na primer imela u regulisanju šećera, kao imunostimulator i antikarcinogena biljka, zašto je ne korsititi.

dr Branimir Nestorović, Foto: Printscreen, Objektiv
/Facebook

Da li vaši pacijenti veruju u alternativnu medicinu i savete koje im dajete?

– Imam dobar odnos sa pacijentima, tako da mi govore šta koriste. Ogroman broj koristi neku od metoda alteranativne i komplementarne medicine, ali se plaše da do kažu svom lekaru. Poslednjih godina je eksplodirala upotreba homeopatije, kao i kvantne medicine.