Od ove opake bolesti RAZBOLI SE 4 i UMRE JEDNA ŽENA u Srbiji svaki dan, a IZLEČIVA je u 99% slučajeva!

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Prema poražavajućim podacima, Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a na četvrtom po stopi obolevanja.

Tome svakako doprinosi krhko znanje o ovoj oblasti kod žena, što predstavlja jednu od većih prepreka u pristupanju prevenciji, pa i prepoznavanju simptoma bolesti.

O čemu se najmanje zna kada je u pitanju rak grlića materice, objašnjava nam dr Anja Pikula, ginekolog, specijalista za bolesti donjeg genitalnog trakta.

Ranije su oboljevale žene od 70, a sada od 45 godina!tugaFoto: Profimedia

I danas nije sigurno koliko je vremena potrebno da normalne ćelije epitela grlića pređu u ćelije raka. Negde su u pitanju decenije, a negde vrlo kratak vremenski period.

– Starosna granica obolevanja se poslednjih nekoliko godina pomera ka sve mlađem uzrastu. Ranije je to bila populacija žena od 70-75. godine, sada je između 45-65, a neretko se javlja i u ranim 30-im godinama – kaže doktorka Pikula.

U 99% slučajeva izlečiv

Karcinom grlića materice je, iako još predstavlja jednu od najvećih svetskih pošasti u reproduktivnom i opštem zdravlju žena, jedan od najproučavanijih i najdostupnijih za identifikaciju u ranim stadijumima. Tada je u gotovo 99 odsto slučajeva izlečiv.

Koji su prvi, često zanemareni, pokazatelji postojanja bolesti?

Prvi simptom je nedefinisan bol u stomaku.

– Jedni od prvih simptoma već prisutne bolesti su krvarenje prilikom seksualnog kontakta, intermenstrualno krvarenje, sukrvičav iscedak neprijatnog mirisa, ili  nedefinisan pritisak ili bol u donjem delu trbuha.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Nedefinisan bol je znak za upozorenje 

Najčešće se ovim simptomima ne pridaje veliki značaj, iako mogu biti jedan od alarma za odlazak ginekologu, što se obično događa tek kada prođe nekoliko godina od prethodnog pregleda – ističe doktorka.

Doktorka podseća da prvi ginekološki pregled mlade žene-devojke trebalo bi da urade u prvoj godini nakon stupanja u seksualni odnos. Pregled podrazumeva razgovor sa ginekologom i uzimanje PA brisa. Na našem području, sa ovdašnjim stepenom zdravstvene prosvećenosti, ovakav pregled treba raditi jednom godišnje.Foto: Profimedia

Svaki dan se razbole četiri žene.

Šta je PA bris?

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Postoji pet grupa PA razmaza. Pod uredan spadaju prva i druga grupa, dok treća “a” i treća “b” već predstavljaju sumnju i identifikaciju izmenjenih ćelija epitela grlića, na postojanje premaligne ili rane maligne promene u epitelu.

U Srbiji se svakodnevno razbole četiri, a umre jedna žena, što bi na godišnjem nivou značilo oko 450 umrlih i 1400 novoobolelih.

Zašto smo drugi u Evopi po smrtnosti od karcinoma?

Šta utiče na to da je Srbija i na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a na četvrtom po stopi obolevanja?

– Slaba zdravstvena prosvećenost, osiromašeno stanovištvo, a sada imamo i pandemiju koja je umnogome poremetila način rada zdravstvenih ustanova i tretiranja pacijentkinja, praktično zaustavivši organizovani, ali i oportuni skrining. Doduše, postoje i ustanove kao što je Klinika “Narodni front” koje, iako su delom radile u tzv. kovid sistemu, nisu prekidale sa dijagnostikom i terapijom premalignih i malignih bolesti čak ni za vreme vanrednog stanja – kaže dr Pikula.

U podizanju svesti popularije su naročito veliku ulogu odigrale društvene mreže, kao i mediji, gde se na vrlo jednostavan, kreativan način popularizuje značaj reproduktivnog zdravlja žena.GinekologFoto: Profimedia

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts