Patrijarh Pavle PREDVIDEO sudbinu Joanikija: Zbog njegovih reči vladika se zaplakao

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo
Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Ako je u pravoslavnom svetu i bilo onih koji nisu čuli za episkopa nikšićko-budimljanskog Joanikija, to se promenilo 12. maja, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Tada je uhapšen nakon litije u Nikšiću na kojoj se okupilo više od 10.000 vernika i time ušao u istoriju Crne Gore kao prvi srpski vladika koji je utamničen u 21. veku. – Nikakav problem ja nemam s tim. Mene je ponekad sramota što sam na slobodi, što nisam u zatvoru, s obzirom na sve ono što se događa – izjavio je samo nekoliko sati pre nego što su mu pripadnici policije naredili da skine panagiju i mantiju i smestili ga u ćeliju.Pročitajte i  Mekana i sočna: Najbolji recept za domaću proju sa sirom – Borimo se i idemo putem naših predaka. Nosimo svoj krst dostojanstveno. Idemo putem onih koji su ginuli i krv prolivali i glave svoje polagali za svetinje. Tako smo očuvali našu veru, tako ćemo je i danas čuvati ako bude trebalo – rekao je Joanikije.

Foto: Jutjub/printskrin
Narod u Crnoj Gori, a naročito Nikšićani koji su ga danima čekali ispred zatvora i, prema sopstvenim rečima, bili spremni da daju život za slobodu ovog vladike, znaju zašto ga braća arhijereji zovu Molitvenik, koliko ima čisto monaško srce, koliko je jak i nepokolebljiv u veri i posvećen samo putu Gospoda i odbrani svetinja. A ko je i kakav je u stvari Joanikije, koji se nikada nije nametao i medijski eksponirao prepoznao je prvi najomiljeniji srpski patrijarh – Pavle.
Mnogi iz vrha SPC ovih dana, dok je vladika Jonikije bio utamničen, setili su se da je patrijarh Pavle 2009. godine, samo nekoliko dana pred smrt, rekao da se nada da će na čelo SPC jednog dana doći upravo Joanikije. Prema svedočenjima, kada je episkop nikšićki došao da poseti već veoma bolesnog patrijarha Pavla, nije skrivao svoju tugu što vidi da je kraj njegovog ovozemaljskog života veoma blizu. – Neki žele moju stolicu, neki joj se nadaju, a ti samo želiš da poslužim još crkvi srpskoj. Dao Bog da te udostoji da sedneš na presto Srpske pravoslavne crkve – rekao je tada patrijarh iz bolničke postelje, a na te reči Joanikije je zaplakao, svedoče mnogi iz SPC.
Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Similar Posts