Prelepi grčki manastiri Meteori ni na nebu ni na zemlji

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Manastir Meteori (na grčkom: lebdeće kamenje) je skupina pravoslavnih manastira u blizini Kalambuke, grčkog grada u zapadnoj Tesaliji.

Manastiri su poznati po svom neobičnom i nedostupnom položaju. Nalaze se na stenama-stubovim i posle Svete Gore su najvrednija skupina manastira. Četiri crkvene zgrade su stavljene pod zaštitu UNESCKO.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Tačan datum osnivanja manastira se ne zna. Krajem 11. i početkom 12. veka formirana je rudimentarna monaška država pod imenom „Skete of Stagoi” i bila je smeštena oko postojeće Bogorodičine crkve. Krajem 12. zajednica je krenula u Meteore.

Ulaz je u početku namerno bio nedostupan. Uglavnom su se peli merdevinama ili izvlačili specijalnim mrežama. One su korišćene i za ljude i za robu. 1921. godine Marija od Edinburga je posetila Meteore. Bila je prva žena kojoj je dozvoljen ulaz u Veliki Meteor.
Dvadesetih godina prošlog veka poboljšan je pristup. U kamen su usklesane stepenice, pa je kompleks postao dostupan preko mosta sa jednog platoa.
Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Tokom II Svetskog rata ovaj deo je bombardovan a mnoga umetnička dela su ukradena. U kompleksu ima ukupno 6 manastira, 4 muška i 2 ženska.

(Izvor: Beograd.in)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo

Similar Posts