PREPREKA KOJU BOG ŠALJE za naše dobro: Ovaj izraz svi često koristimo, a da ne znamo njegovo PRAVO ZNAČENJE

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo
FOTO: PIXABAY

Ovim izrazom se obično označava “teškoća na koju neko nailazi u poslu, u nekim nastojanjima i sl. U rečniku Matice srpske “kamen spoticanja” objašnjen je i kao “glavna teškoća u ostvarivanju nečega”.

A iza ovoga značenja krije se sledeća priča…

Izraz potiče iz Biblije. Susreće se već u Starom zavetu, u knjizi proroka Isaije, gde stoji sledeće: “Gospod nad vojskom-on jedini nek vam svet bude, jedino se njega bojte, strah od njega nek vas prožme. On će vam biti zamka i kamen spoticanja, i stena posrtanja…”

I u Novom zavetu, u Poslanici apostola Pavla Rimljanima, u prevodu Vuka Karađića, zapisano je: “A Izrailj tražeći zakon pravde ne dokuči zakona pravde: Za što? Jer ne traži iz vere nego iz dela zakona; jer se spotakoše na kamen spoticanja.”

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Kao što stoji napisano: “Evo mećem u Sionu kamen spoticanja u stenu sablazni i koji ga god veruje neće se postideti.” Prema tome “kamen spoticanja” je po Bibliji, prepreka koju Bog postavi da bi ljudi ostali črvsti i dosledni u veri, da bi se jedino njega bojali i u strahu božjem bili ponizni.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Odatle se kasnije razvilo šire značenje: “prepreka, teškoća uopšte”. Izraz “kamen spoticanja” često se u govoru izjednačava s drugim sličnim izrazom, koji je takođe preuzet iz Biblije – “kamen smutnje”, u značenju – uzrok ili povod svađe, odnosno razdora.

Kao kamen spoticanja ili kamen smutnje u novinskim naslovima označavaju još carinski propisi, prekovremeni rad, sistem takmičenja, stanovi, lokacije itd.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts