ŠTA DA URADITE KAD VAS OBUZMU NEGATIVNE MISLI: Uz savet starca Pajsija Svetogorca odmah ćete ih IZBACITI IZ GLAVE

Kada god smo obuzeti lepim mislima, onda sve lakše podnosimo. Dan nam je obojen verdijim bojama, a i probleme gledamo na drugaliji način. Imamo više energije za sve i lakše nam se otvaraju nove prilike. Zato je i otac Tadej jednom prilikom rekao: „Kakve su ti misli, takav ti je živto!“. Upravo ta rečenica je zvezda vodilja mnogima.

Ali, sa druge strane, neretko nam se dešava da nas obuzmu negativne misli i nikako nas ne puštaju, koliko god pokušavali da ih se oslobodimo. Obično se javljaju neočekivano i vrlo teško izlaze iz glave. Tada se osećamo prilično iscrpljeno, nervozno i uplašeno. Sumnjamo u mnoge stvari i nemamo lep predosećaj, što nam čini život neuporedivo težim.

Kako da se borimo protiv pojave negativne i opsesivne misli?

Pažljivo pročitajte šta je rekao starac Pajsije Svetogorac jednom prilikom i dobro razmislite o njegovim rečima.

– Misli su kao avioni koji lete iznad nas, ali ne mogu da nas se dotaknu sve dotle dok im mi ne izgradimo pistu za sletanje!

Mi smo bića slobodne volje, i sami biramo šta ćemo sa takvim pomislima. Reči Svetog Pajsija se tumače tako da treba da prepoznamo negativnu pomisao sa iskrenošću i smirenjem, ali ne treba dugo da se bavimo njom, da se foksuiramo na stvari koje nas uznemiravaju i pustimo da ona raste u nama.

Ne pravimo takvim mislima pistu puštajući ih da sleću u naša srca, niti se borimo protiv nje. Tu misao treba da osvestimo, da je prepoznamo, shvatimo da je negativna, a zatim da je otpustimo i oslobodimo se.

Kao i kod svake nezdrave navike, potrebno je da budete odlučni i da se aktivirate. Kada imate neke negativne misli koje se tiču vas ili drugih, odlučite da ih zamenite moltivom, rečima ljubavi i radosti.

(Izvor: Stil)

Similar Posts