Stalno preskačete obroke? Nemamo dobre vijesti za vas, ovo su posljedice!

Brojne su zamke koje krije ovakav način ishrane.

Zbog ubrzanog načina života većina nas preskače obroke i ne stigne kvalitetno da pojede čak ni jedan cijeli obrok u toku dana.

Brojne su zamke koje krije ovakav način ishrane, tj. preskakanje obroka. Ako ste na dijeti, samo će usporiti proces mršavljenja, ako brinete o svom zdravlju, preskakanjem obroka ćete ga samo narušiti.

Evo što se događa organizmu ako preskačete obroke:

Koža i kosa pate: Ako je ovo vaš način ishrane, koža i kosa neće dobiti dovoljno nutrijenta, a rezultat je suha koža i kosa bez sjaja. Promijenite navike i u ishranu uvrstite dovoljno namirnica poput paradajza, brusnice, ribe a za piće odaberite zeleni čaj.

Mozak takođe pati: Kako pada nivo šećera u krvi zbog manjka nutrijenata, isto se događa i s metabolizmom, a to uključuje i metaboličke procese u mozgu. Manjak energije u formi glukoze utiče na raspoloženje i nivo energije. Dakle, ako ste danas posebno loše raspoloženi i umorni, pojedite nešto brzo!

Oslobađa se hormon stresa: Ako reovno preskačete obroke, usporava se rad metabolizma ali oslobađaju hormoni stresa. Rezultat je često prejedanje pa ćete uneti mnogo više kalorija nego što ste planirali.

Postajete gladniji: Hormoni stresa i oni koji se povezuju s pojačanim apetitom se oslobađaju ako prođe nekoliko sati a da niste ništa pojeli. Glad postaje sve jača i javlja se jaka želja za slatkišima i nepotrebnim kalorijama.

Javlja se nadutost: Šanse su da ne unosite u organizam dovoljno vlakana i vode ako preskačete obroke. Rezultat je zatvor jer hrana koju pojedete ujedno “gura” već konzumiranu hranu kroz probavni sistem, piše “Espreso“.

Similar Posts