Suha šljiva kao lijek

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Suhe šljive ne samo što su ukusne, već su i veoma ljekovite. One zadržavaju sve vrijedne vitamine i minerale tijekom procesa sušenja te predstavljaju vrijedan izvor energije u ”malom pakovanju”.

U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrisani sorbitol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva. Kako svježe, tako i ove suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalija, vlakana, vitamina K, A, B1, B2, B6, E, dok se u tragovima može naći magnezij i željezo.
U bilo kom obliku šljiva je nevjerojatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neoklorogenskom i klorogenskom kiselinom. Usporedba sadržaja nutrijenata u svježim i suhim šljivama (računato na 100 g namirnice) pokazuje određene razlike. Suhe šljive sadrže veće količine minerala, vitamina (osim vitamina C) i fitokemikalija.

Suha šljiva za kosti
Desetak suhih šljiva dnevno smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma kostiju, koji s godinama raste, naročito kod žena koje su izašle iz menopauze, pokazalo je istraživanje provedeno na sveučilištu u Floridi.

Tijekom istraživanja liječnici su pratili zdravstveno stanje 100 ispitanica koje su izašle iz menopauze, koje su bile podijeljene u dvije grupe. Prva grupa, u kojoj je bilo 55 žena je godinu dana jela oko 100 grama, ili desetak suhih šljiva dnevno, a u drugoj kontrolnoj grupi bilo je 45 žena koje su jele sušene jabuke. Sve žene uzimale su preporučene dnevne doze kalcija i vitamina D.

Analize su pokazale kako žene koje su konzumirale suhe šljive imaju znatno bolju gustoću kostiju od onih u drugoj grupi. S obzirom na to da se tijekom prvih pet godina nakon menopauze gustoća kostiju značajno smanjuje, što povećava rizik od prijeloma, liječnici preporučuju da suhe šljive postanu dio svakodnevne prehrane.

Suha šljiva za probavu
Osušene šljive su jedan od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sistema u ravnotežu. Suhe šljive pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.

Drugi razlog zbog kojeg su suhe šljive korisne za probavni sistem je taj što one sadrže visoku količinu topivih i netopivih vlakana – preko 3 grama po četvrtini šoljica. Nakon konzumacije vlakana savjetuje se pijenje vode. Naime, vlakna imaju sposobnosti brzog upijanja vode. Netopiva vlakna prolaze kroz naš sistem uglavnom netaknuta; njihova je zadaća pokrenuti nakupljene tvari kroz crijeva.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

I u ovom se slučaju voda iznova pokazuje kao važan faktor. Jer kada je probavni sistem već usporen, dodavanje vlakna bez dovoljno tekućine može doista napraviti još veći problem, uzrokujući vjetrove i nadimanje.

Suha šljiva za bolesti kardiovaskularnog sistema
Studija provedena na laboratorijskim miševima otkriva da konzumacija suhih šljiva usporava razvoj ateroskleroze, upalne bolesti kardiovaskularnog sustava koja se smatra vodećim uzrokom smrti u današnjem društvu.

Studija je provedena na miševima s razvijenom aterosklerozom. Količina suhih šljiva u prahu koja je značajno smanjila oštećenja na krvnim žilama uzrokovana aterosklerozom bila je ekvivalentna unosu 10 do 12 suhih šljiva u ljudskoj prehrani.

Fenoli, porijeklom iz šljiva, poznati su po antioksidativnim svojstvima. Povoljno djelovanje ovih tvari sastoji se u neutralizaciji izrazito reaktivnih kisikovih radikala, ili popularno ”slobodnih radikala”, a dokazano im je i preventivno djelovanje na očuvanje strukture tjelesnih lipida. Tako, ova namirnica pomaže u očuvanju membrana i neurona te stijenki krvnih žila.

Suhe šljive za prekrasnu kožu
Bezbroj puta ponovljena izreka ”Ljepota dolazi iznutra” uveliko se odnosi upravo na hranu koju unosimo u svoj organizam. Zdrava kosa, nokti i koža te lijep osmjeh prvi su vanjski znaci ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, biljnih kemikalija i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljamo na druge – svoj vanjski izgled. Prehrana bogata prehrambenim vlaknima pomaže bolju pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma, spriječava akumulaciju toksina u tkivima te održava kožu lijepom i zdravom.

(Ladylike.hr)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo

Similar Posts