PROFESOR RADOVANOVIĆ: NATO bombardovanje i uranijum nisu uticali na porast obolelih od raka, to je laž!

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Nove teorije zavere bukte društvenim mrežama, a promovišu ih i veliki mediji. Naime toeretičar zavere Zoran Radovanović tvrdi da zračenje od Uranijuma nije uticalo na porast obolelih od raka u Srbiji…

U manipulativnom tekstu koji navodin na pogrešne zaključke, Radovanović je izneo niz neistina sa ciljem da opravda NATO.

Uranijum nije povezan sa nastankom raka, ističe za list Danas profesor i epidemiolog Zoran Radovanović povodom tužbe protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Advokat Srđan Aleksić podneo je Višem sudu u Beogradu prvu pojedinačnu privatnu tužbu protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tužbu je, kao je objasnio, podneo u ime aktivnog oficira Vojske Srbije koji je oboleo od teškog oblika kancera, a koji je tokom bombardovanja 1999. boravio u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije koja je gotovo svakodnevno gađana municijom sa osiromašenim uranijumom.

“Na isti način na koji je moj kolega Anđelo Tartalja, advokat iz Rima, zastupao italijanske vojnike i civile koji su boravili na Kosovu i Metohiji i koji je već dobio 181 presudu, tako mi podnosimo tužbe u ime oficira, vojnika na služenju vojnih rezervista koji su boravili na Kosmetu i koji su od tada oboleli od nekog oblika kancera”, pojasnio je Aleksić.

Aleksić je izjavio da odgovor NATO očekuje u julu, kao i da je planirao da podnese još četiri tužbe parničnom odeljenju viših sudova u Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Profesor Radovanović, pak, za Danas kaže da iz politikantskih razloga, neki ljudi daju politički poželjne izjave, iako znaju istinu.

“Postoje međunarodne ustanove poput Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lionu, koja je napravila više od 500 mogućih, verovatnih i sigurnih kancerogenih agenasa i na toj listi nema uranijuma, ni osiromašenog, ni prirodnog ni obogaćenog”, naglašava Radovanović.

Kako kaže, povezanost uranijuma i obolevanja od kancera je “potpuno besmislena”.

“Najviše oboljenja bi trebalo da ima Pčinjski okrug gde je palo i najviše bombi, ali taj okrug ima skoro najnižu učestalost raka”, ukazuje Radovanović.

Advokat Aleksandar Olenik objašnjava za Danas da su italijanski vojnici u sasvim drugom položaju u odnosu na srpske vojnike koji su bili na Kosovu.

“Italija je članica NATO pa su njihovi vojnici bili na Kosovu u službi NATO, te je moguće da na osnovu toga imaju pravo na naknadu eventualne štete. Jasno je da vojnici NATO i naši vojnici nisu u istom položaju, niti imaju ista prava. Osim medicinskog dokazivanja uzročno-posledične veze između uranijuma i bombi i bolesti, potrebno je rešiti pitanje nadležnosti suda, pre toga bi bilo dobro proveriti i mogućnosti našeg suda, a pre toga bi bilo dobro proveriti i mogućnost eventualne naplate od NATO”, ukazuje Olenik.

Javno tvrditi, dodaje on, da će sudovi u Srbiji sigurno doneti iste presude kao i sudovi u Italiji nije profesionalno postupanje advokata jer je u pitanju jedna vrsta predviđanja budućnosti.

Navodi Raodvanovića nisu uklonjeni sa društvenih mreža, a pristalice njegove toerije zavere ih neometano šire.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo

Similar Posts