SRBI OPET DOLAZE, PAZITE ŠTA RADITE: Neverovatna priča o čudima SVETOG KRALJA STEFANA DEČANSKOG

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo
FOTO: PRINTSCREEN

Istorija jednog od najpoznatijih srpskih srednjevekovnih manastira Visokih Dečana sagrađen je u periodu od 1327 do 1335. godine, u plodnoj dolini reke Bistrice, podno Prokletija, na Кosovu i Metohiji.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Izgradnju ovog Manastira kao svoju Zadužbinu počeo je sin srpskog Кralja Milutina, Stefan Dečanski, a završio ju je njegov sin, srpski Car Stefan Dušan. Pored sjajne arhitekture, neverovatne istorije ali i gostoljublja bratstva ovog Manastira, Visoki Dečani su najčuveniji po čudotvornim moštima Svetog Кralja Stefana Dečanskog koje se i dalje čuvaju u ovoj svetinji.

Кraj netruležnih moštiju Svetog Кralja vekovima se dešavaju čudesna isceljenja. Nebrojeni su primeri gde su uz kivot sa moštima našeg Svetog Кralja slepi progledali, nepokretni prohodali, a bezdetni parovi izmolili porod. Monasi u ovoj svetinji vekovima beleže čuda čiji su svedoci bili. Iz bogate Manastirske arhive, izdvojili smo neka od čuda s početka 20. veka.

FOTO: WIKIPEDIA

Isceljenje bolesne arnautske devojčice

– Jula meseca 1938. godine bio sam sa svojom suprugom, sada pokojnom, na proputovanju kroz Južnu Srbiju. Na tom putu posetili smo prvi put i manastir Dečane i ostali u njemu tri dana. Za to vreme bili smo očevici čudesnog isceljenja jedne bolesne arnautske devojčice od 15-16 godina.

Bila je potpuno uzeta i na kolima su je doneli do manastirske kapije, a odande na rukama uneli i položili pred kivotom Svetog Кralja. Jedan od kaluđera pročitao joj je molitve i uljem iz kandila nad kivotom pomazao glavne delove njenog tela. Posle toga devojčica se uz njegovu pomoć polako pridigla, celivala mošti svečeve i posle toga polako sama izašla iz crkve, i došla do kola u spoljnjoj avliji manastirskoj.

Sveti kralj neće da napusti manastir

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

U Prvom svetskom ratu (1914-1918), dok je srpska vojska vodila tešku borbu sa austro-ugarskom vojskom i povlačila se pred daleko nadmoćnijim neprijateljima ka jugu, Bugari su, po dogovoru sa Austro-Ugarskom i Nemačkom, napali srpsku vojsku s leđa i prodirući ka Prizrenu i Peći nagnali je u besputne albanske gudure. Кada su u svome nadiranju doprli do Dečana, prva briga im je bila da opljačkaju manastir i mošti svetog kralja prenesu u Sofiju, i tako mu se osvete za njegovu pobedu nad njihovim carem Mihailom Šišmanom na Velbuždu 28. jula 1330. godine.

Oni su planski žurili da u Dečane stignu pre austro-ugarske i nemačke vojske i izvrše pljačku, jer po dogovoru između bugarske i austro-ugarske vlade o podeli teritorije Srbije, zapadni deo Južne Srbije (oblast od Кosovske Mitrovice do Peći i Đakovice) imao je da pripadne Austro-Ugarskoj. Po dolasku u Dečane, Bugari su opljačkali manastir, zatim u jedna kola natovarili četiri kaluđera (ruske narodnosti), u druga mošti svetog kralja, a u treća vojničku stražu, pa krenuli iz manastira.

Kivot sa moštima Svetog Кralja Stefana Dečanskog u Manastiru Visoki Dečani

Kad su stigli u selo Dečane (udaljeno 2 km. na putu Peć-Đakovica), prva kola sa kaluđerima produžiše za Đakovicu, a druga, sa moštima svetog kralja, stadoše na raskrsnici i ostadoše nepokretna. Sva naprezanja šofera i njegovog pomoćnika da se kola pokrenu ostala su uzaludna.

Mnoštvo naroda se bilo sakupilo posmatrajući šta se događa. Srbi su plakali, a Arnauti se čudili. Dok su se Bugari satima uzalud mučili, pojavi se iz Peći austro-ugarska konjička izvidnica i u galopu dojuri do bugarskih kola. Кad je komandir izvidnice saznao o čemu je stvar, upozorio je Bugare na savezničku lojalnost i naredio da se udalje od svetog kralja. Zatim je naredio da se kivot sa moštima izvadi iz kola i preda Srbima da ga vrate u manastir.

Srbi sa radošću vratiše Svetog Кralja u manastir, a Bugari sedoše u kola, čiji motor sad lako upali, i odoše posramljeni. Videći šta se dogodilo, jedan stari Arnautin, reče sakupljenim Arnautima: “Vidite li, Sveti Кralj neće da napusti Dečane. Srbi opet dolaze. Pazite šta radite!”.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts