TESTOVI NA KORONU PONOVO U APOTEKAMA! Nova pravila – evo ko sme da ih koristi i kolika je NJIHOVA CENA

U privatnim apotekama u Beogradu ponovo su se pojavili brzi testovi na koronu, iako su pre nepuna dva meseca naglo povučeni iz prodaje.

Cena ovih novih varira između 1.200 i 1.600 dinara, a rezultat bude gotov za 15 do 20 minuta. U zavisnosti od proizvođača, neki se rade iz nosa, a neki iz pljuvačke i uz svaki, naravno, ide uputstvo, bez obzira na to što u Agenciji za lekove i medicinska sredstva apeluju na građane da ih ne koriste sami.

– Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je u međuvremenu odobrila više stotina raznih testova na testiranje na koronavirus, ali ni jedan da ga koriste pacijenti, već isključivo za upotrebu od strane zdravstvenih radnika. Mi, svakako ne odlučujemo o tome ko treba da koristi te testove, več isključivo proizvođač koji nam onda dostavlja dokumentaciju i dokaze koje mi proveravamo i na osnovu toga dajemo dozvolu, ali svakako nismo odobrili ni jedan za privatnu upotrebu – kaže Pavle Zelić iz Agencije.

Podsetimo, pre dva meseca su se u “Apotekama Beograd” našli u prodaji brzi antigenski testovi za kojima je nastala pomama jer su koštali 1296 dinara i laki su za korišćenje. Dva dana kasnije pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković objasnio je da je došlo do nesporazuma i da su ti testovi planirani isključivo za kvalifikovano zdravstveno osoblje, a ne pojedinačno za građane. Inspekcija je odmah izašla na teren i oni su svi povučeni iz prodaje.

Lak za upotrebu

Test proizvođača Hanzou prodaju u jednoj privatnoj apoteci za 1296. dinara i radi se iz nosa. Rezultat bude gotov za 15-20 minuta. Drugi test “PCL COVID-19 Ag Gold Saliva” se prodaje u drogerijama, ali i u susednoj Crnoj Gori. On takođe ne detektuje antitela, već to da li ste zaraženi koronom, ali iz pljuvačke. U roku od 10 minuta daje pouzdane rezultate, ali je zato i skuplji – 1600 dinara.

U uputstvu proizvođača stoji da je ovaj test namenjen za profesionalnu upotrebu, ali je dato i precizno uputstvo:

Potrebno je 30 sekundi tamponom sakupiti pljuvačku na vrhu jezika, a potom natopljen tampon staviti u epruvetu s reagensima, zatvoriti i okretati epruvetu 10 puta gore-dole.

Potom nekoliko kapi (ne manje od 2-3) iz epruvete naneti na mesto za uzorak na test kartici i sačekati 10 -15 minuta. Ako se pojave dve crvene linije – test je pozitivan, a negativan u slučaju crvene linije u predelu tačke “C”.

Similar Posts