UPOZORENJE! OTROVNA NAMIRNICA NA SRPSKIM RAFOVIMA JOŠ OD DECEMBRA: Šta rade trgovci trenutno, povlače li robu?

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Kontaminirano seme susama, koje je stiglo u većinu evropskih zemalja, i u Srbiji je izgleda, prisutno već neko vreme.

Kontaminirano seme susama, koje je stiglo u većinu evropskih zemalja, i u Srbiji je izgleda, prisutno već neko vreme.  U susamu koji je iz Indije poslat za Evropu prošlog septembra otkriven je veoma visok nivo etilen-oksida. Nivo tog kancerogenog pesticida u nekim slučajevima bio je čak hiljadu puta viši od maksimalno dozvoljenog.

Zbog toga je, susam iz Indije vraćen sa srpske granice. Međutim, nešto ranije, tačnije u decembru, sa naših polica povučen je i jedan proizvod koji je sadržao susam, upravo zbog spornog jedinjenja. 

Kako su za naš portal rekli u resornom ministarstvu, granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje. Između ostalog susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Kako su nam rekli u resornom ministarstvu, nadležna poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija radi redovan nadzor i kontrolu hrane na svim pošiljkama koje ulaze u Srbiju, i stavljaju se u promet. Kada je reč o susamu iz Indije, posle obaveštenja iz EU, pojačana je kontrola zrna susama i proizvoda na etilen-oksid.

U Srbiji inače postoje dva velika uvoznika susama. Susam sadrže razni proizvodi, čokoladice, slana i slatka jela, hleb, a te pojačane analize su skupe. Zbog toga, nije isključeno da su ga mnogi potrošači već pojeli. Pitanje je i da li ga još ima na policama u drugim trgovinskim lancima, od drugih proizvođača. 

Da je to pitanje na mestu, govori i podatak da je Lidl još krajem prošle godine već povukao proizvod sa svojih polica a koji je, pogađate, sadržao susam.

– Kao kompanija kojoj su potrebe i interesi potrošača jedan od prioriteta u svakodnevnom poslovanju, Lidl u okviru Sektora za kontrolu kvaliteta, redovno kontroliše ispravnost svojih proizvoda, pa tako i pristustvo etilen oksida – rekli su u kompaniji Lidl Srbija. 

Prema njihovim rečima, analize se vrše u Srbiji, ali i u inostranstvu.Foto: Shutterstock

– Osim toga, sa pojavom ove teme od svih naših dobavljača aktivno zahtevamo da proveravaju nivo prisustva ove supstance, kao i da te analize u svakom trenutku poseduju – navode iz Lidla.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Ukoliko se desi da neki od proizvoda ne ispunjava zakonom određene karakteristike, kompanija Lidl Srbija vrši javni opoziv datog proizvoda te se on više ne može naći na policama.

Poslednja takva situacija se desila kada je pre nešto više od mesec dana, što smo već napomenuli, a to je kada je u proizvodu “1001 delights susam pasta” proizvođača WEIAND Gmbh, pronađena neodgovarajuća količina ovog jedinjenja.

– Proizvod smo povukli, a potrošače koji su je kupili, pozvali da isti proizvod vrate u bilo koju prodavnicu u kojoj su i bez računa mogli da ostvare povrat novca. O tome je javnost bila blagovremeno obaveštena – podsećaju iz Lidla.

Osim trgovisnkih lanaca, i  uvoznici su odgovorni prilikom prometa hrane da kod bilo kakve neusaglašenosti sa zakonom o bezbednosti hrane i sa podzakonskim aktima – reaguju i da sami povuku sa rafova svoje proizvode i o tome obaveste potrošače.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, jer je etilen oksid razvrstan kao kancerogena i reproduktivno toksična stvar, a osim toga, nije odobren za upotrebu u sredstvima za zaštitu biljaka.

U Hrvatskoj su inspektori hrane pozvali na povlačenje sa tržišta svih proizvoda koje sadrže sporni susam.

Inače je poznato da susama ima gotovo svuda, barem u tragovima, kao i kikirikija. Naročito ga ima u krekerima, raznim drugim grickalicama, namazima za hleb, u smesi za hleb.Foto: Shutterstock

Šta je etilen oksid?

Etilen oksid je organsko jedinjenje koje se u Srbiji koristi za sterilizaciju medicinske opreme. U Indiji je etilen-oksid korišćen protiv salmonele u skladištima. Dok se kod nas ne koristi u poljoprivredi.

Jedinjenje se još koristi i u tekstilnoj proizvodnji i kao sirovina u hemijskoj industriji.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo

Similar Posts