VUČIĆ: Dođite na vakcinaciju dobićete besplatan čaj!

Čaj za vakcinu…

Prema poslednjim podacima skoro 430.000 građana prijavilo se za vakcinaciju protiv koronavirusa. Virusolozi poručuju da bi u što kraćem roku trebalo da bude vakcinisan što veći broj ljudi, a predsednik države najavljuje da bi sutrašnji dan mogao da bude rekordan i da će vakcinu primiti 30 hiljada građana. Oni koji smatraju da dosadašnji odziv nije veliki objašnjavaju da ljudima nedostaju prave informacije i poverenje u institucije.

Za premijerku odziv „prilično dobar“, a predsednik je posebno ponosan kako se na odziv, prvog dana masovne imunizacije, odogovara. Vučić napravio presek u 13 sati, pa se zbog 13 hiljada vakcinisanih građana oglasio na društvenoj mreži.

„Fantastičan dan za Srbiju, a posebno sam srećan što sam dobio izveštaj sa Sajma da su naročito stariji sugrađani bili ponosni na svoju Srbiju, na sistem koji smo napravili, na to da su čekali kratko vreme, da su dobili čaj“, rekao je Vučić.

Virusolozi pozivaju na masovnu imunizaciju – kažu, vakcina je jedini način da se stvari stave pod kontrolu i epidemija privede kraju. Rok od presudnog značaja.

„Ukoliko bi se vakcinacija razvukla pa trajala, ne znam, godinu dana, on da bi on (virus) imao nekoga, dolazio do onih ljudi , kod kojih je imunitet nestao pa će početi oni da se inficiraju, onda ulazimo u vrzino kolo, zato je potrebno u što kraćem periodu , što veći broj ljudi“, kazao je Milanko Šekler, virusolog.

Da li se u Srbiji o vakcinaciji mnogo priča, a ustvari ništa ne govori? Ne treba nam kampanja o tome koje su vakcine nabavljene i u kojim količinama, već edukacija koja će značaj imunizacije približiti građanima, odgovara imunolog Emina Milošević.

„Jako je važno da svi koji pričaju o vakcinama uključujući i članove Kriznog štaba govore ono što se pouzdano zna i što je medicina zasnovana na dokazima. Da se ne daju slobodne interpretacije u smislu ko treba da se vakciniše, kojom vakcinom, bilo je tu raznih dezinformacija od zvaničnih lica. Tako da takve stvari bi trebalo sinhronizovati i da o vakcinama ne progovaraju osobe koje nisu podrobno upućene“, poručila je Milošević.

Činjenica je da se odziv, u prioritetnim grupama, recimo, među zdravstvenim radnicima ili prosvetarima, može trenutno okarakterisati kao nizak. Sociolozi upozoravaju na razne teorije koje se šire društvenim mrežama, ali i poručuju da je nepoverenje u institucije jedan od ključnih faktora.

„Ono što je uslov pobede u ovako teškim situacijama koje se dešava u društvima s vremena na vreme jeste jedna vrsta apriornog poverenja koje građani treba da pruže institucijama koje vode proces borbe i rešavanja određenih problema, ali mi živimo u doba kada tog apriornog poverenja manjka svima“, napomenuo je sociolog Dalibor Petrović.

Broj prijavljenih građana za vakcinaciju danas se približio cifri od 430 hiljada – prilično dobro ili…zaključite sami.

Izvor: N1

Similar Posts